kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Eserler, heykel, stel ve lahit parçalarından oluşuyor.

1.5 ton tarihi eser Türkiye'ye döndü

Birleşik Arap Emirlikleri'nde kontrole takılan uçakta Türkiye kökenli 23 parça tarihi eser bulundu. Eserler, Türkiye'ye getirildi..
Türkiye'den kaçırılan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE), bulunan 23 tarihi eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimiyle Türkiye'ye getirildi. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'den 1 Nisan 2007 tarihinde, BAE'ye bağlı Şarika (Sharjah) Emirliği'ne giden bir uçak alana indiğinde kontrole takıldı.

İADE GİRİŞİMİ
Uçakta, bin 666 kilogram ağırlığında heykel, stel ve lahit parçalarından oluşan 23 adet tarihi eser bulundu. Şarika Arkeoloji Müzesi'nin deposunda koruma altına alınan eserlerin, Müze Müdürü Prof. Dr. Abboud Jasim ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Dubai Kültür ve Tanıtma Ataşesi'nin görüşmesi sonucunda, Türkiye kökenli olduğu öğrenildi. Bunun üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı eserlerin iadesi için girişim başlattı. Eserler, 10 Temmuz 2007 tarihinde bakanlıkta görevli Hakan Melih Aygün, Özgür Mehmet İrkin ve Mehmet Sönmez Köse nezaretinde, Türk Hava Yolları'na ait tarifeli seferle Türkiye'ye getirildi. Araştırmada, eserlerin Şarika Serbest Bölgesi'ne kayıtlı Magnus şirketince üç ayrı sevkıyatla ithal edilmek istendiği ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı'nın şirketlerin araştırılması ve Türkiye'ye giriş-çıkış kayıtlarının tespit edilmesi için İçişleri Bakanlığı ile temasa geçtiği bildirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, eserlerin bakanlığa bağlı herhangi bir müzeden çalınmadığının tespit edildiğini söyledi.