kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sanal piyangodan dolandırıcı çıktı

Zülfikar Ali AYDIN MERKEZ
E-maille piyango çekilişine katılıp kazandığını öğrenen "Türk talihli", 60 bin Euro harcadığı halde ikramiyesine ulaşamayınca dolandırıldığını anladı..
Sanal âlemde uluslararası vurgun Türk mağdur C.D.'nin Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı başvuruyla ortaya çıktı. Bir şirkette yöneticilik yapan C.D., kendisine gelen İngilizce bir elektronik postayı okuduğunda cazip bir öneri ile karşılaştı. 800 bin Euro'luk çekilişe katılmak için e-mail göndermesi istenen C.D., "Ya çıkarsa" diyerek e-maile yanıt verdi.

SERTİFİKA GELDİ
Çekiliş tarihinden sonra yine e-mail yoluyla Canada International Lottery'den gelen "Noter huzurunda yapılan çekilişin talihlisi" olduğunu gösteren sertifikayı gören C.D. sevinçten havalara uçtu. C.D. tam parayı nasıl tahsil edeceğini düşünürken, bu kez aldığı yeni bir e-mail'de "Old Mutual Union Bank" adlı bankada adına açılmış hesap bilgileri geldi. E-mail'den bankanın internet adresi ve internet şifresi bilgilerini alan C.D., bankaya ait olduğu belirtilen www.omub.co.uk adlı siteden hesabına girdi.

40 BİN EURO VERGİ
C.D. hesaptaki 800 bin Euro'yu Türkiye'deki banka hesabına aktarmaya çalıştı ancak başaramadı. Bunun üzerine şirketi arayan C.D. "Paranın transfer edilebilmesi için şirketin İngiltere'deki hesabına paranın yüzde 5'inin vergi olarak yatırılması gerektiğini" öğrendi. 40 bin Euro borçlanıp hesaba yatıran C.D. parayı tahsil etmeyi beklerken, bu kez şirketten "İngiltere hükümeti silah kaçakçılığı yapılan Ortadoğu ülkelerine bu miktarda paranın transfer edilmesini yasaklıyor" yanıtı aldı. Çekilişi düzenleyen firma söz konusu bankadan paranın alınması için C.D.'ye avukat gönderdi. Kimliği belirlenemeyen siyahi avukat C.D.'yi bankadaki 760 bin Euro'luk ikramiyesini kurtarmak için açacağı davayı kazanacağına ikna ederek, 20 bin Euro mahkeme ve harç ücreti istedi. Parayı avukata ödeyen C.D. bir gün geçtikten sonra şirketin internet adresine girdiğinde ulaşılamadığını gördü.

ÇETE ÇIKTI
Ardından savcılığa başvuran C.D.'nin şikâyeti üzerine bilişim suçları dedektifleri e-mail adresleri ve internet sitesi üzerinden yaptıkları araştırmada Almanya, İngiltere, Güney Afrika ve Nijeryalı sanal âlem dolandırıcılarının kurduğu çete ile karşılaştı. Dolandırıcıların internet sitesini çökerten bilişim suçları dedektifleri, sitenin içindeki bilgileri ele geçirdi. Söz konusu internet sitesi üzerinden Hindistan, Pakistan, İran Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerde yüzlerce kişinin dolandırıldığı ortaya çıktı.