kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BM Kosova'nın bölünmesine karşı çıktı

Yeni Haber
Birleşmiş Milletler, nihai statüsü konusunda tartışmalar devam eden Kosova'nın bölünmesini kabul etmeyeceklerini bir kez daha duyurdu.
Kosova Radyosu'nun haberine göre Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu (UNMİK) Şefi Yardımcısı Steven Shook, 1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen Kosova'nın statüsü konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin en kısa zamanda bir çözüm bulacağını söyledi. BM'nin Kosova çözümü daha önce Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi Rusya'ya takılmıştı.

Rusya, Sırbistan'ın kabul etmeyeceği hiçbir tasarının BM Güvenlik Konseyi'nden geçmesine izin vermeyeceklerini net bir biçimde açıklamıştı.
Shook, BM Güvenlik Konseyi'nde yeniden sorun çıkarsa çözümün başka türlü bulunacağının ifade ederken, ABD'nin Kosova statüsü konusunda ne ileride ne yapacağı sorusuna ise yanıt vermekten kaçındı.

Daha önce ortaya atılan ancak son dönemde yine alevlenen Kosova'nın bölünmesi söylentilerine de değinen Shook, "Kosova statüsü üzerinde Temas Grubu 16 ay önce çalışmaya başladığında Kosova'nın bölünmesine izin verilmeyeceğini kararlaştırmıştı" dedi.

UNMIK yetkilisi, bölünme konusundaki söylentileri "çok ciddiyetsiz" olarak nitelendirdi. Shook, "Kosova ve bölge için bölünmenin ne anlama geldiğini bilmeyen insanların görüşme masasından uzaklaştırılmasının gerekir" dedi.
Kosova'nın, Sırpların yaşadığı Mitroviça'nın Kuzeyinden itibaren bölünmesi teklif edilmişti. Bazı uzmanlar, Sırpların yaşadığı Kuzey Kosova'nın Sırbistan'a verilmesini, Güney Kosova'nın ise bağımsızlığa gitmesini teklif etmişti. Öneriye karşı çıkan Birleşmiş Milletler, Kosova'da çözüm ne olursa olsun bunun Kosova bölünmeden gerçekleşeceğini vurguluyor.

(ANKA)