kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

ABD'li siyaset profesörü Glen Camp Bodrum'dan seçimi takip ediyor

Bodrum'da tatilini geçirmekte olan ünlü Amerikan siyaset bilimcisi profesör Glen Camp aynı zamanda 22 Temmuz seçimlerini yakından takip ediyor. Eşi yunanlı olan profesör Camp bir Türk hayranı.
Bodrum Turgutreis'te kalan dostum Prof. Dr. Glen Camp'ı alıp öğle yemeği için Bodrum Kempinski Otel'e götürdüm. Bodrum'a hayran kalan ünlü ABD siyaset bilimcisi ile Türk siyaseti üzerine sohbet ettik. Görüşlerini şöyle dile getirdi:
"Türkiye'yi yıllardır yüzünü batıya dönmüş bir ülke olarak tanırım. Özellikle Atatürk'ün ilkelerine baktığımızda çoğu batı ülkesinde bile bu kadar modern görüşe rastlamak zor. Atatürk'ü çok takdir ediyor ve görüşlerine hayranlığımı her fırsatta dile getiriyorum. Özellikle TürkYunan ilişkileri konusunda verdiğim tüm konferanslarda bunun bariz örneklerini vermeden geçemiyorum..
Türkiye, İran ve Suudi Arabistan olmamalı . Türkiye Atatürk'ün çizdiği yolda ilerlemelidir. AK Parti iktidarını sadece yabancı basından takip ediyorum . Başbakan Tayyip Erdoğan'ı yakından tanımıyorum, tanışma fırsatım olmadı. Her ne kadar din eksenli bir parti olmadıklarını dile getirse de imajları din eksenli bir parti görünümü veriyor. Din ile devlet işleri kesinlikle birbirinden ayrılmalı. Yani İranlı molalar gibi Türkiye'de devlet yönetilmemeli. Din eksenli bir görüş devlet yönetimde olunca sakıncaları ortaya çıkar. Benim AK Parti iktidarındaki tek endişem din eğitimi alan imam hatip liselerinden mezun olanların sadece dinle ilgili işlerde değil de, bunların devletin değişik kademelerinde görev almalarının sakıncalarına dikkat çekmek isterim. Bir diğer konu, Atatürk'ün kadın hakları ile ilgili duyarlılığı bir tarafa bırakılmış . Gördüğüm kadarı ile Türkiye'de kadın haklarında ilerleme yerine geriye dönüş var. Bu değerlendirmeyi yaparken, asla türban için değil, kadına verilen değeri kastediyorum. Giyim kuşam çok da önemli değil, bu ancak sembol olur."
Camp, dış basında AK Parti iktidarı ile ilgili yolsuzluk iddialarının minimum düzeyde olduğunu, ancak Bodrum'a geldiği günden bu yana AK Parti iktidarı ile ilgili duyduğu yolsuzluk iddialarına da şaşırdığını dile getirdi.
New York ve Bryant Üniversitesi emekli öğretim üyesi olan Siyasal Bilimler Profesörü Dr. Glen Camp 1980'li yılların başında BM tarafından Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs'ın tek bir devlet altında birleşmesi için Kıbrıs'ta görevlendirildiğini ve Rauf Denktaş ve Klerides ile birçok görüşmesi olduğunu dile getirdi. Denktaş için "Çok akıllı" yorumu yaptı ve tek gayesinin ayrı bir Cumhuriyet'le Kıbrıs Türklerini idare etmek olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin AB'ye mutlaka girmesi gerektiğini de söyleyen Prof. Camp, AB ülkelerinin milliyetçilik duyguları ve din faktörü nedeniyle bunun gerçekleşemeyeceği, ancak imtiyazlı ortaklık şekline dönüşeceğinden kaygı duyduğunu sözlerine ekledi.