kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Özelleştirme tek başına yetmez, yeni politika şart'

CÜNEYT TOROS
AKP'nin ekonomi kurmaylarından Gaziantep milletvekili adayı Mehmet Şimşek, bütün sektörlerde rekabeti artıracak politikalar üreterek, rekabetin önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediklerini söyledi..
Merrill Lynch eski başekonomisti ve AKP'nin Gaziantep milletvekili adayı Mehmet Şimşek, son dönemde ivme kazanan özelleştirmelerin tek başına yeterli olmayacağını söyleyerek, özel sektörde rekabeti artıracak, yenilikçi fikirlerin ve politikaların önemini vurguladı. Şimşek, yeni dönemde iktidara gelmeleri durumunda tüm sektörlerde rekabeti artıracak politikalar üretmeyi hedeflediklerini belirterek, "Yüksek verimlilik modelini esas aldık. Aynı makine ve çalışan ile nasıl daha fazla üretiriz formulünü uygulayacağız. Mikro düzey reformlar ile bunu etkinleştirerek rekabetin önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyoruz" dedi. Türkiye'de en temel sorunun istihdam olduğunun altını çizen Şimşek, iş gücü piyasasının esnek olmaması ve sosyal güvenlik reformunun hala yapılamamış olmasının işsizlik sorunu önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çekti. İşgücü maliyetlerinin verimliliği artırarak aşılabileceğini ifade eden Şimşek, enerji maliyetlerinin yüksekliğinin ise sorun teşkil ettiğini kaydetti.

REKABET ÖNEMLİ
Türkiye'de son yıllarda işsizliğin artmamasını başarı olarak tanımlayan Şimşek, sosyal güvenlik reformunun ülkenin olmazsa olmaz konularının başında geldiğinin altını çizdi. Eğitim, sağlık, konut, turizm gibi herkesin kullandığı hizmetlerde rekabet oluşturulursa fiyatların aşağıya çekilebileceğini kaydeden Şimşek, havacılık sektöründe yaşanan durumun buna en iyi örneklerden biri olduğunu söyledi. Kurun bu dönemde temel makroekonomik göstergelerden uzaklaştığını bildiren Şimşek, ne düşük kur, ne de yüksek faizi politik olarak benimsemediklerini belirterek, "5 yıllık dönemde bu faizler yatırımcının haketmediği düzeyde. Kurun değerlenmesi de tercih ettiğimiz bir durum değil. Güçlü lira ile yaşamamıza imkan sağlayan toplam faktör verimliliği ile ihracata devam edildi. Eğer istikrarlı bir tek parti ve sorunsuz bir cumhurbaşkanlığı süreci yakalanırsa faizler iner" diye konuştu.

IMF DE KABUL ETTİ
IMF ile ilişkilere de değinen Mehmet Şimşek, ekonomik diyaloğun devam ettiğini ve programın giderek özgürleşerek yeni bir hal aldığını söyledi. Şimşek, programın bu yeni halini artık IMF'nin de kabul ettiğini ifade etti. Mali disiplinin IMF'nin 1970'lerden beri istediği bir uygulama olduğunu söyleyen Şimşek, Kemal Derviş döneminde uygulanmaya başlanan mali disiplin programının geçen hükümet döneminde ilk kez kararlı bir şekilde uyguladığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini anımsattı. AB ile ilişkiler açısından son 5 yılda çok yönlü bakıldığı taktirde iyi bir yol katedildiğini belirten Şimşek, Türkiye'nin başarılı bir yönetim sergilediğini bildirdi. Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde mecliste uzlaşma ve diyalog ile Avrupa Birliği ile ilişkilerin daha da ileriye götürüleceğine inandığını kaydetti.