kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2 mortgage fonu battı, piyasalar karalar bağladı

RAHİM AK
ABD'de düşük gelir grubunun yatırım yaptığı konut piyasasında faaliyet gösteren iki fonun içinin boş olduğunun açıklanması dünya piyasalarını sarstı. İMKB % 1 düştü. Dolar 1.27 YTL oldu..
ABD'de düşük gelir grubunun yatırım yaptığı konut piyasası (subprime mortgage) kredi piyasasında faaliyet gösteren iki fonun içinin boş olduğunun açıklanması ile piyasaları yine korku sardı. Avrupa borsaları ile birlekte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da yüzde 1.03 düştü. Dolar 1.27'yle yerinde sayarken faiz yüzde 17.83'e yükseldi. Yatırım Bankası Bear Stearns yatırımcılarına gönderdiği mektupta, yüklü miktardaki subprime mortgage destekli tahvile yatırım yapan hedge fonlarından birinin değerinin sıfırlandığını, ötekininse çok azaldığını bildirdi. Bear Stearns Haziran ayında High-Grade Structured Credit Strategies Fund'ı finanse etmek için 3.2 milyar dolar sağlayacağını açıklamıştı. Yatırım bankası, Enhanced Leverage Fund'un riskli mortgage ile desteklenen yatırımlarda ise daha büyük risk aldığını açıklamıştı. Mektupta, "İlk tahminler, 30 Haziran 2007 itibariyle Enhanced Leverage Fund'da yatırımcılar için fiilen hiçbir değer kalmadığını, High-Grade Fund'da ise yatırımcılar için çok düşük değer kaldığını gösteriyor" denildi. Mortgage piyasasındaki gelişmeler piyasaları gererken ABD'de çekirdek enflasyonun beklentiler doğrultusunda yüzde 0.2 gelmesi piyasaları rahatlattı. 22 Temmuz seçimleri de Türkiye piyasalarının dış olumsuzluklara hassasiyetini artırıyor. Uzmanlar "ABD'de şirket bilançolarının iyi gelmesiyle Wall Street'te yükselişle kapandı. Ancak kapanışın ardından Bear Stearns'in hedge fonlarıyla ilgili olumsuz açıklamalar geldi. Bu da gelişen piyasalar üzerinde baskı yaratacak" diye konuştu. ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı yarı yıllık ekonomik görünüm sunumunda Fed Başkanı Ben Bernanke, ABD konut piyasasındaki risklerin öngörülenden uzun sürebileceğini ve enerji ile emtia fiyatlarının daha da yukarı çıkmasının hem enflasyon yaratabileceğini hem de çekirdek enflasyonu yukarı çekebileceğini de sözlerine ekledi.

EURO-DOLAR, TARİHİ ZİRVEDE
Bu arada dolar uluslararası piyasalarda diğer para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Euro/dolar paritesi dün 1.3833 ile yeni bir rekor kırarken, İngiliz sterlini/dolar paritesi ise bu sabah son 26 yılın en yüksek düzeyi olan 2.0548'e yükseldi. ABD'de mortgage piyasasındaki sorunlar nedeniyle ekonominin olumsuz etkileneceği endişesi doların değer kaybetmesinde önemli rol oynarken, Avrapa'da faizlerin yükseliş eğilimi göstermesi de doların Euro karşısında gerilemesinde etken oldu.