kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kiptaş’ın Beyoğlu Sütlüce’de satışa çıkardığı arazi, Altın Boynuz’a, yani Haliç’e bakıyor. 3 bin 632 metrekarelik arazi Miniatürk’e de komşu konumda.

Kiptaş, ortasında tekke olan lüks rezidans arazisi satıyor

HACER GEMİCİ
Kiptaş, üzerinde Karaağaç Tekkesi'nin kalıntıları bulunan Sütlüce'deki 3.6 bin metrekarelik arsayı satışa çıkardı. İmarı rezidans yapmaya müsait olarak ilan edilen arazinin satışı Alevi derneklerini ayaklandırdı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kiptaş, ortasında tekke olan lüks rezidans arazisi satıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı gayrimenkul geliştirme şirketi Kiptaş, İstanbul Sütlüce'de Haliç manzaralı 3 bin 632 metrekarelik arsayı satışa çıkarınca Alevi dernekleri ile karşı karşıya geldi. İmar durumu ticaret, otel, konaklama, konut, kültürel ve özel eğitim tesisi yapılmaya müsait olarak duyurulan arazinin bir bölümü üzerinde 16'ncı yüzyıldan kalma Karaağaç Tekkesi bulunuyor. Hafriyat çalışmaları sırasında tekkenin kalıntıları ortaya çıkan arazide 3 tane de yeniçeri mezarlığına rastlandı. Ancak tüm bunlara rağmen önceki gün ihaleye çıkan Kiptaş 3 Ağustos günü arsa taliplerinin tekliflerini alacağını duyurdu.

'KORUNACAK' SÖZÜ VAR
İhale ilanında Karaağaç Tekkesi'nden söz edilmezken, arsanın 27 Kasım 2006 tasdik tarihli Beyoğlu İlçesi, Sütlüce Mahallesi, 115 pafta, 1 ve 2 parsellere ilişkin 1/5000 ölçekli Tadilat Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli tadilat Uygulama İmar Planı'nda serbest yapılaşma koşullarına özel proje alanında bulunduğu belirtildi. Söz konusu alana blok boyut ve şekli serbest bitişik, ayrık, ikiz sıralı blok yapılabileceği belirtilerek, kat sınırı olmadığının da altı çizildi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Kiptaş yetkilileri arsa üzerinde tekkenin bulunduğunu doğrulayarak, "İnşaat yapılsa da o bölüm üzerinde bu tekke korunacak" dedi.

ÜÇ YENİÇERİ MEZARI BULUNDU
Bu arada şantiye alanına gittiğimizde söz konusu alanda sadece tekke değil, şu ana kadar tespit edilen üç yeniçeri mezarının bulunduğu ortaya çıktı. İnşaat sırasında uzun yıllarca bölgede çalışan Pala lakaplı emekli belediye temizlik işçisi Mustafa Cofus'tan mezarların bulunduğu yer hakkında bilgi ve yardım alındığı öğrenildi. Mezarların proje nedeniyle bulunduğu bölgeden kaldırılıp, yine aynı arazi üzerinde yapılaşmanın bulunmadığı alana taşınacağı belirtildi. Arazide başka mezarların da bulunabileceği ve araştırmaların sürdüğü ifade ediliyor. 250 ile 500 yıllık bir tarihi geçmişi olduğu tahmin edilen tekkenin geçmişte en az iki kez inşa edildiği de belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları