kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sakla samanı gelir zamanı

Yeni Haber
Kuraklık nedeniyle arpa ve buğday sapları büyümeyince, hayvancılıkta en önemli yem dolgu maddesi olan saman üretimi de riske girdi.

Bu durum ise kış aylarında arpa fiyatını aşması beklenen saman için, adeta ''sakla samanı gelir zamanı'' atasözünün doğruluğunu kanıtlayacak.Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEMBİR) Genel Sekreteri Hakkı Erdoğdu, arpa ve buğday saplarının büyümemesi nedeniyle saman üretiminde de sorun yaşandığını belirterek, ''Saman fiyatları kış aylarında arpa fiyatını da aşacak. Saman saklayan kazanacak'' dedi.

Erdoğdu, mısırda yaşanan sıkıntının yapılan ithalatla aşılmaya çalışıldığını, ancak arpada ''vahim bir durum'' yaşandığını söyledi. Arpanın kg fiyatının 42 Ykr'nin üzerine çıktığını bildiren Erdoğdu, şöyle devam etti:

''TMO, arpa için 320 YTL/ton alış, 360 YTL/ton satış fiyatı açıkladı. Ancak, rekoltedeki düşüş nedeniyle üretici zaten az olan arpasını satmıyor. bu iki nedenle geçen yıl piyasada 245 YTL/ton olan arpanın fiyatı bugünlerde 420 YTL/tona çıktı. Küspe, kepek fiyatları yüzde 50'nin üzerinde, karma yem fiyatları ise yüzde 19-37 arasında arttı. Hayvancılık svektörü büyük sıkıntıda. İthalatla da sorunun çözümü mümkün görünmüyor. Önceden 100 dolar olan arpanın uluslararası piyasadaki fiyatı 235 dolara çıktı. Biyoetanol üretimi nedeniyle talep çok arttı. Bu da fiyatları yükseltti.''

''HAYVANCILIKTA ULUSLARARASI REKABET ŞANSI ARTTI''

Dünyada mısır ve arpa fiyatlarındaki artışın, Türkiye'yi hayvancılık açısından uluslararası rekabet şansını yükselttiğini açıklayan Erdoğdu, bu şansın değerlendirilmesi için devlet desteğinin gerektiğini vurguladı.

Öncelikle karma yemdeki KDV'nin indirilmesini, ayrıca yüzde 10-20 civarında destekleme primi vermesini öneren Erdoğdu, alternatif yem maddeleri ithalatındaki gümrük vergilerinin indirilmesinin de yararlı olacağını ifade etti.

Erdoğdu, ''Eğer gerekli destekler verilmezse, bu yıl hayvancılıkta kırılma yılı olur. düzğün destekler verilirse de dünya ile rekabet edebilir hale geliriz'' dedi.

(AA)