kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Baskın Oran

Bağımsız vekil adayları İlan Reklam Vergisi ödeyecek

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Bağımsız milletvekili adaylarını vergi sürprizi bekliyor. Adayların broşür, katalog ve afişler için vergi ödemesi gerekecek..
22 Temmuz seçimine giren bağımsız milletvekili adaylarını vergi sürprizi bekliyor. Bağımsız adayların bastırdığı broşür, katalog, cep takvimleri ile kullanacağı afişler için bulunduğu yörenin belediyesine İlan ve Reklam Vergisi ödemesi gerekecek. Belediye Gelirleri Kanunu'na göre, siyasi partilerin ve parti listesinden gösterilen adayların tanıtım faaliyetleri için vergi muafiyeti bulunuyor. Ancak bu muafiyet bağımsız adayları kapsamıyor. Vergi Sorunları Dergisi'nde, milletvekili adaylarının seçmene ulaşma yöntemlerinin mali yönünü ele alan Gelirler Başkontrolörü Serbülent Bayrak, siyasilerin dikkatinde kaçan kritik bir konuyu gündeme taşıdı. "Adayların broşür dağıtmaları, cadde, sokak veya binalara afiş, pankart asmaları kendilerine üstünlük ve etkinlik sağlayabilecektir" diyen Bayrak, gerek Siyasi Partiler gerekse Belediye Gelirleri Kanunu çerçevesinde parti tüzel kişiliklerinin İlan ve Reklam Vergisi mükellefi olmadıklarını belirtiyor.

BAĞIMSIZLARIN TARİFESİ
Adayların aynı zamanda partisinin de propagandasını yaptığını, bu nedenle İlan ve Reklam Vergisi ödemeyeceğini kaydeden Bayrak, aynı avantajın bağımsız adayları için geçerli olmadığını savunuyor. Maliye uzmanlarına göre, bağımsız adayların siyasi tanıtım faaliyetleri Belediye Gelirleri Kanunu'na vergiye tabi. Bu durumda, ilan ve reklam işini bağımsız aday organize etmişse kendisi, profesyonel bir kuruluş gerçekleştirmişse aracı firma vergisini verecek. Reklam panolarındaki afişlerin metrekaresi için 20-100 YTL, motorlu taşıtlara asılan reklamların her metrekaresi için 8-40 YTL, sokaklara gerilen bez afişler için metrekare başına 2-10 YTL, dağıtılan broşürler için 1-25 YKr, yapıştırılacak afişlerin metrekaresi için 2-50 YKr ödenecek.