kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ödemelerin yarısı peşin yapılacak, yarısı 15 gün içinde ödenecek.

Fındıkta kademeli fiyat dönemi başladı

Tarım Bakanı Eker, fındıkta kademeli fiyatın uygulanacağını belirterek, "Üreticimiz fındığını satmakta acele etmesin" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Fındıkta kademeli fiyat dönemi başladı
Önceki günkü Bakanlar Kurulu'nun ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, fındıkta kademeli müdahale fiyatı başlatıldığını açıkladı. Eker, bu çerçevede Giresun kalite fındık için kilogram başına ağustos-eylül aylarında 5.15 YTL, Ekim ayında 5.20 YTL, kasım ayında 5.25 YTL, aralık ayında 5.30 YTL, 2008 Ocak ayında da 5.35 müdahale fiyatı öngörüldüğünü bildirdi. Fındık hasadının önümüzdeki haftalarda başlayacağını belirten Eker, 2007 yılı fındık ürünüyle ilgili Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) birlikte bir çalışma yaparak, müdahale alım fiyatı hususunda görüş birliğine vardıklarını söyledi. Eker bu yıl "kademeli fiyat'' uygulamasının gerçekleştirilmesinin önerildiğini, bunun da taraflarınca kabul edildiğini kaydetti.

FİYAT ARTIŞI YÜZDE 29 OLDU
Bu sene TMO olarak önümüzdeki dönemlerde fındık piyasasını düzenleme ve daha sağlıklı bir pazarlama altyapısını oluşturmak için de 150 bin tonluk depo yapımı ile sürecinin başlatıldığını ifade eden Eker, Karadeniz'in fındık üretilen bölgelerde modern, havalandırmalı, fındığı uzun süre stoklamaya yönelik modern depolar yapılacağını ve bu depoların lisanlı depoculuk uygulamasının altyapısını oluşturacağını kaydetti. Bu yıl için öngörülen fındık müdahale başlangıç fiyatının geçen yılın fiyatına yüzde 29 artış öngördüğünü anlatan Eker, 2007 yılı maliyet hesabına göre de üreticinin karının yüzde 47.14 olarak hesaplandığını bildirdi.Eker, cari döviz kuruna göre Giresun kalite fındık için açıklanan başlangıç müdahale fiyatı olan kilogram başına 5.15 YTL'nin 4 dolara tekabül ettiğini, Aralık ayı müdahale fiyatının ise 4.18 dolara tekabül ettiğini söyledi. Tarım Bakanı, üreticilerin, emeklerinin karşılığını alabilmeleri için kademleri fiyatı dikkate almalarını istedi. Eker, "Üreticilerimize ellerindeki fındığı satmakta acele etmemelerini öneriyoruz" diye konuştu. Eker, ödemelerin yarısı peşin, kalan yarısının 15 gün içerisinde üreticileri hesaplarına aktarılacağını kaydetti.
Haberin fotoğrafları