kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Stefano Chmielewski İnan Kıraç

Kıraç: Vehbi Bey yaşasaydı bana 'Aferin oğlum' derdi

ÖZHAN TEZEL
Renault Trucks ile Karsan Türkiye'de kamyon üretmek için düğmeye bastı. Bu yatırımla cirosunu 6 katına çıkaracak Karsan'ın sahibi Kıraç, "Vehbi Koç olsa beni takdir ederdi" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kıraç: Vehbi Bey yaşasaydı bana 'Aferin oğlum' derdi
Renault Trucks'ın (RT) "Türkiye'de bugüne kadar attığımız en büyük adım" olarak nitelendirdiği Karsan ile RT işbirliği gerçekleşti. RT ve Karsan yetkililerinin pazartesi Lyon'da imzaladığı anlaşmanın detayları, İstanbul'da dün düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Yapılan bu anlaşmayla Koç Holding eski CEO'su ve Vehbi Koç'un yakın çalışma arkadaşı İnan Kıraç'ın sahibi olduğu Karsan'ın Bursa'daki fabrikasında bazı RT modellerinin üretimi için düğmeye basıldı. Bursa'da Peugeot ve Hyundai için ticari araç üreten, Amerika pazarına girerek taksi satmak için anlaşan şimdi de Renault ile işbirliğine girerek büyüyen Karsan, 2008 yılından itibaren ilk etapta yılda 5 bin adet Renault kamyon üretip, 6 kat büyüyecek. Bu büyüme sürecinde Koç Grubu ile hafif ticari araçtan sonra kamyon pazarında da bir rekabete giren Karsan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Kıraç SABAH'a özel yaptığı açıklamada Vehbi Koç yaşasaydı kendisine şöyle söyleyeceğini belirtti: "Aferin oğlum, bana rakip olmakla iyi yapıyorsun."

TÜRK İNSANINA GÜVENDİK
Basın toplantısına RT Dünya Başkanı Stefano Chmielewski, RT Türkiye Genel Müdürü Gino Costa, Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç ve Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karadağ katıldı. Toplantıda konuşan RT Türkiye Genel Müdürü Costa, RT'nin yaptığı bu yatırımın Türkiye'ye duyulan güvenin işareti olduğunu söyledi. "İstikrarlı büyüme Türkiye'yi 2006'da kamyon pazarında 42 binin üzerinde bir satışla Almanya, İngiltere ve Fransa'dan sonra Avrupa'nın dördüncü büyük pazarı haline getirdi. Türk insanının dinamizmine olan güvenimiz nedeniyle Türkiye'deki varlığımızı bir adım daha ileri götürme kararı aldık. Bu, Türkiye'de bugüne kadar attığımız en büyük adım olacak" şeklinde konuştu. Bursa'daki fabrikasında Renault Premium Uzunyol, Premium Lander ve Kerax kamyon modellerinin üretimini gerçekleştirecek Karsan'ın Genel Müdürü Karabağ, "Karsan RT'nin en büyük üretim üslerinden biri olacak. Yerlilik oranımız yüzde 40 civarında olacak. Bu yatırımla 300 kişiye daha istihdam sağlayacağız. Bu proje Karsan'a yılda 120 milyon Euro ek ihracat geliri getirecek" dedi.

ORTAK GİRİŞİM OLABİLİR
Karabağ, 2012'de RT ile daha da büyük bir işbirliği için Joint Venture (Ortak Girişim) seçeneğini de değerlendiklerini söyledi. Bir buçuk seneye varan müzakereler sonunda Türkiye'de üretim için anlaştıklarını belirten RT Dünya Başkanı Chmielewski ise, Karsan ile anlaşarak Türkiye'yi AB'ye aldıklarını vurguladı. Ortak girişim modeline sıcak bakan Chmielewski, "Karsan gelecekte umarım sadece bizim için araç üretir" şeklinde konuştu. Chmielewski'ye yanıt ise İnan Kıraç'tan geldi: "İnşallah bize çok iş verirler, biz de başka işe bakmayız."