kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SABAH'ın haberi gündeme damgasını vurdu!

Patlayan soda şişeleri, sektörü 'gaz'a getirdi!

ESEN EVRAN
Madensuyu üreticisi firmalar, Madensuyu Üreticileri Derneği ve Şişecam'ın çağrısıyla önümüzdeki hafta bir araya geliyor..
Soda şişesi patlamalarından kaynaklanan yaralanmalar nedeniyle üretici firmalar ve Şişecam acil toplantı kararı aldı. Madensuyu Üreticileri Derneği (MASUDER) ile Şişecam, tüm madensuyu üreticilerini acil toplantıya çağırdı. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda, şişelerin patlama nedenlerini tartışılacak, bu kazaların önlenip önlenemeyeceği üzerine görüş alışverişi yapılacak ve toplantının sonuçları tüketiciyi bilinçlendirmek amacıyla kamuoyuna açıklanacak. Şişecam İç Şişeleme Müdürü Levent Sungur, gerek maden suyu gerekse diğer gazlı içeceklerde tüm dünyada geçerli şartnamenin Türkiye'de de uygulandığını belirterek, "Bu şartname tüm madensuyu üreticilerinde mevcut. Yine de bu kazalar niçin meydana geliyor? Tüketici hatası mı var, yoksa saklama koşullarında mı sorun var? Bunları önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda ortaya koyacağız" dedi. Sungur, madensuyunun Türkiye'de henüz gelişmekte olan bir sektör olduğunu hatırlatarak, piyasadan zaman zaman örnek toplayarak doğru dolum yapılıp yapılmadığına bakıldığını, bir teknik servisin şirketlere eğitim seminerleri verdiğini anlattı.

PET ŞİŞE TUTMADI
Sodada pet ambalajın denendiğini söyleyen Sungur, "Ancak maden suyunun öyle bir yapısı var ki içindeki mineraller pet ile birleştiğinde özelliğini kaybediyor. Pet ambalaj kolay nefes alıyor ve gazı dışarı veriyor" diye konuştu. MASUDER Genel Sekreteri Nizamettin Şentürk de modern teknolojiye sahip işletmelerin 8.5 gramlık standart karbondioksit basımı yaptıklarını, bunun da şişede 3.5 bar'lık bir basınca tekabül ettiğini söyledi. Şentürk, "Şişecam ile tekrar görüştük. Onlar şişelerin 5 bar (basınç birimi) basınca kadar patlamaya dayanıklı olduğunu, camların dayanımını 7 bar'a göre ayarladıklarını söyledi" diye konuştu. Şentürk şöyle devam etti: "Tek sıkıntı, şişelerin darbe alması ya da aşırı çalkalamalar olabilir. Ayrıca buzdolaplarında buzluğa koyma alışkanlığı çok tehlikeli. Karbondioksit sıkışma yapıyor. Taşıma esnasında sürekli çalkalanma var. Yan yatırma riski artırıyor. Sonuçta piyasaya 1.5 milyon adet şişe veriliyor, olayların sayısı 10'u geçmez."
Haberin fotoğrafları