kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Osman Pepe

'Orman yangını çıkaran kodese girmiyor'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe "Sanki meteorolojik rapor alıp yangın çıkarıyorlar" dedi. Pepe, 7.5 ton su alan uçakların iki yılda teslim edildiğini söyledi..
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Bodrum ve Manavgat'taki orman yangınları ile ilgili olarak önceki gün Bakanlar Kurulu'na ayrıntılı bilgi verdi. Yangınlarda bu aşamada terör örgütü bağlantısı bulunamadığını ancak kasıt arandığını söyleyen Pepe, şu bilgiyi verdi: "Geçtiğimiz pazar günü Türkiye genelinde çıkan 100'den fazla irili ufaklı orman yangınını gün, saat, dakika bazında analiz ettiğimizde ilginç sonuçlara ulaşılıyor. Adamlar sanki meteorolojiden hava raporu alıp yangın çıkarıyor. Rüzgârın hızının 50-60 kilometreyi geçtiği bir anda, birden çok noktada yangın başlıyor. Bizim tespitlerimize göre, yangınların yüzde 90'ı dikkatsizlikten çıkıyor. Piknikçilerin özensizliği yangın riskini artırıyor. Yangına yol açanlar ise kodese girmiyor. Para cezasıyla kurtuluyor. Geçen sene Meryem Ana Evi çevresindeki yangının kimin bahçesinden çıktığını belirledik. Adamın yediği şeftalinin yarısı taze biçimde oradaydı ama ceza almadı. Bu benim baş edeceğim bir konu değil."

UÇAK TAKVİYESİ GEREKİYOR
Akdeniz kuşağındaki tüm ülkelerin orman yangınlarına karşı teyakkuza geçtiğini belirten Pepe, Türkiye'deki uçakların bir seferde 4.5 ton su atabildiğini, Kanada yapımı yeni uçakların ise 7.5 ton su kapasiteli olduğunu anlattı. Pepe, "Dünyada amfibik uçak üretimi sipariş üzerine yapılıyor. Kanadalılar da en erken 2 yıl içinde teslim edebileceğini bildiriyor" dedi.