kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çukurova Turkcell hissesi satacak

Yeni Haber
Çukurova Holding'in Yapı Kredi Bankası'na olan borçlarının 480 milyon dolarının erken ödeme teklifi kabul edildi. Çukurova ayrıca yaklaşık yüzde 3.45 oranındaki Turkcell hissesinin satışı için çalışma başlattı ancak bu satışla Çukurova Turkcell'deki hakim konumunu kaybetmiyor.

Turkcell hisseleri yüzde 5.95 kayıpla 8.7 YTL'ye geriledi.

Turkcell'de yüzde 37 hisse sahibi olan ve hakim ortak olmak isteyen İskandinav telekom şirketi TeliaSonera'nın basın sözcüsü Ola Kallemur, "Öneriyi dikkatle inceliyoruz. Şimdilik söyleyebileceğim tek şey bu hisseleri almanın bizi Turkcell'de hakim konuma getirmeyeceği, belirleyici olan Turkcell Holding'deki hisseler" dedi.

İMKB'ye yapılan açıklamaya göre, erken ödeme gerçekleşirse Çukurova'nın YKB'ye olan 737.86 milyon dolarlık nakit ana para borcu 257.86 milyon doların altına düşecek. Kalan nakit anapara borcu faizleriyle birlikte 30 Eylül 2015'e kadar taksitlerle ödenecek.

Erken ödenecek olan bu borç, Çukurova Holding'in Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi (FYYS) kapsamındaki Çukurova kredilerinden kaynaklanıyordu.

Ödeme yapıldığında bakiyenin yüzde 100'u aşan kısım üzerindeki rehin serbest bırakılacak. YKB, Çukurova Holding ve Çukurova Investments N.V. arasında 28 Eylül 2005 tarihinde imzalanan "Rehin Sözleşmesi" gereğince Çukurova Grup kredilerinin geri ödenmesi yükümlülüğüne ilişkin sürekli bir teminat olarak Çukurova Holding ve Çukurova Investments, Turkcell İletişim hisselerinin yüzde 6.743'ü rehin olarak vermişlerdi.

YKB'nin, Çukurova Holding'in bankaya olan borcunu erken ödeme teklifini kabul etmesiyle birlikte FYYS'ne ek tadil ve ek rehin sözleşmeleri imzalandı.

Çukurova Holding'ten İMKB'ye yapılan diğer bir açıklamada ise, Çukurova Holding ve grup şirketlerinden Çukurova Investments, Turkcell'de sahip olduğu yüzde 3.45 oranına denk gelen yaklaşık 76 milyon adet hisseyi hızlı talep toplama yöntemiyle yurtdışında satmak için çalışmalara başladığı belirtildi.

Açıklamaya göre şirketlerin Turkcell'deki toplam hisse adedinin yaklaşık 166 milyon adet ve Turkcell sermayesi içinde temsil ettiği oran ise yüzde 7.54 düzeyinde bulunuyor.

Çukurova Holding, Cukurova Finance International BVI üzerinden Turkcell İletişim'in yüzde 13.76'sına sahip bulunuyor. Turkcell İletişim'de TeliaSonera'nın yüzde 37.1'lik payının yanı sıra Çukurova'nın yüzde 21.3 ve MV Holding'in de yüzde 5 hissesi bulunuyor. Şirketin yaklaşık yüzde 23.5'i halka açık durumda.

REUTERS