kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Orhan Turan

'Yalıtımla 5 milyar dolarlık tasarruf cari açığı düşürür'

Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Turan, yılda 30 milyar dolarlık enerji ithal ettiğimizi anımsatarak, "Yalıtım ile 5 milyar dolar tasarruf ederiz" dedi..
Küresel ısınma ve enerji tasarruflarının önem kazandığı son yıllarda yalıtım sektörünün 600 milyon dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştığına dikkat çeken Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, İş Girişim Sermayesi ile yaptıkları ortaklığın pazarda global bir oyuncu olmak için önemli bir adım olduğunu belirtti. İş Girişim Sermayesi'nin Ode Yalıtım'ın yüzde 17.2 hissesini 5 milyon dolara satın aldığını söyleyen Turan, oluşturdukları 5 yıllık iş planları doğrultusunda 2012 yılında dünya pazarlarına açılacaklarını söyledi.

YÜZDE 70 TASARRUF
Romanya, Kazakistan, Rusya ve Dubai'de şirket satın alma veya üretim merkezleri oluşturma hedeflerini açıklayan Turan, "Bu bölgeleri zaten ihracat yaptığımız için çok iyi tanıyoruz. Sektör Avrupa'da hammadde sıkıntısı yaşıyor. Bölgede yer alan diğer ülkelerden de mal temin edemiyorsunuz. Türkiye olarak bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekir" dedi. 35 milyon dolarlık bir yatırım yapmaya hazırlandıklarını belirten Turan, Çorlu'da ısı ve ses yalıtımında kullanılan cam yünü üretecek fabrikada ilk ürünün 2008 yılında çıkacağını ifade etti. 2006 yılında 56 milyon YTL ciro elde ettiklerini ve yeni yatırımlarla gelirlerini üç katına çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Turan, aynı dönemde ihracatın toplam üretimin yüzde 30'una yükseleceğini dile getirdi. Hammadde girdi oranı yüzde 100 Türkiye'den karşılanacak yeni tesiste 75 kişiye iş imkanı sağlayacaklarını kaydeden Turan, ürettikleri 1.5 milyon metreküp yalıtım malzemesi ile Türkiye ekonomisine 500 milyon dolarlık tasarruf sağladıklarını söyledi. Türkiye'nin 30 milyar dolarlık enerji ithal ettiğine dikkat ç e k e n Turan, bu enerjinin yüzde 75'inin konutta kullanıldığını ancak Türkiye'deki konutların sadece yüzde 10'unun yalıtıma sahip olduğunu belirterek, "İnşaat maliyetinin yüzde 2'si yalıtımdan oluşur. Yalıtımlı binalarda enerji tasarrufunun yüzde 70 kadar olduğunu düşünürsek, yalıtım maliyetleri 2 yıl içinde geri döner. Enerji tasarrufu ile ülkenin cari açığı bile düşürülebilir. Türkiye yalıtım ile 5 milyar dolar tasarruf eder" diye konuştu. İş Girişim Sermayesi Genel Müdürü Murat Özgen ise yaptıkları yatırım ile inşaat sektörüne de adım attıklarını söyleyerek, servis, perakende, inşaat, gıda, turizm ve sağlık alanında da yatırım fırsatlarını inceled i k l e r i n i sözlerine ekledi.