kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hedge fonlar incelenmeli para transferi denetlenmeli

SEÇKİN ÜREY
ABD eski Dışişleri Bakanı Albright, paranın dünya üzerinde hızla dolaşmasının dezavantaj olmaktan çıkarılması gerektiğini belirterek hedge fonların da yetkililerce incelenmesini istedi..
ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, teknoloji sayesinde paranın hızlı transferinin dezavantaj olmaktan çıkarılması gerektiğini belirterek. "Riskin bir adım önünde olmalıyız. Paranın transferi de düzenlenmeli" dedi. 118 ülkeden bin 575 katılımcı Dünya Odalar Federasyonu'nun (WCF) 5. Kongresi için İstanbul'da biraraya geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda düzenlenen kongre 3 gün sürecek. Kongrenin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Madeleine Albright, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Dünya Odalar Federasyonu (WCF) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rona Yırcalı birer konuşma yaptı. Türkiye'nin son yıllarda büyük bir ilerleme kaydettiğine işaret eden Albright, geleceğe bakıldığında modern Türkiye'nin karşısında pek çok konu bulunduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Ancak her ülkedeki sorunlar bunlar. Bu sorunlar; teknoloji ile kültürel gelenekler, hükümet ile din, egemenlik ile küreselleşme, birey ve toplum arasındaki sorunlar'' dedi.

ULUS-DEVLET ÖLMEDİ
Albright, son 50 yılda sistemlerin artık sınırlara dayandığını belirterek, teknolojinin tekrarı ve paranın hızla bir yerden bir yere taşınmasının dezavantaj olmaktan çıkarılıp avantaj haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Albright, "Artık mega krizler olmuyor. Riskin bize yararlı olmasına çalışmalıyız. Onun için riskin bir adım önünde olmalıyız. Kurumlarımız bir adım öne giderek, hedge fonları incelemeli. Para transferleri düzenlenmeli'' diye konuştu. G-8'lerin tüm ekonomiyi temsil etmediğini, çok uluslu şirketlerin her şeyde sözünün geçmediğini, onların da masaya oturması gerektiğini dile getiren Albright, "Ulus devlet ortadan kalktı deniyor, ama bence kalkmadı. Hiç kimsenin uluslararası kimliği yok'' dedi.