kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Bu adam deli mi!

Büyük resim için tıklayın
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar!.. Tıpkı Profesör Dr. Aziz Akgül gibi!..
AK Parti Diyarbakır milletvekili olarak kafayı mikrokrediye taktı. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nı kurdu.
Siyasi partilerin yardım paketlerine karşı kampanya açtı. "Dilencilik kültürüne karşıyım" çıkışı yaptı. "Çalışamayan hastaya, engelliye ve yaşlılara yardım edilmeli" diye diretti. Çok açık, AK Parti'nin sosyal yardım kültürünün karşısına dikildi! Malum, bu dönem AK Parti aday listelerinde adına rastlanmadı!..
Yarın "Yılın milletvekili" ödülünü alacak!.. Ama çok daha önemli bir iş yaptı. Nobel Ödüllü, Grameen Bank "Köylü Bankası" kurucusu Muhammed Yunus'u 5. Dünya Odalar Kongresi için iki günlüğüne Türkiye'ye getirdi.
Diyeceksiniz ki; "Şu Köylü Bankası'nı hele bir anlatın!" Fikir babası Bangladeşli Muhammed Yunus. ABD'de öğretim üyeliği yaparken geliştirdiği mikrokredi projesini 1976 yılında ülkesinde uygulamak için yola çıktı. Köy köy dolaştı. Merkez Bankası ve bankalara gidip, "Yoksullara kredi verin!" diye tuturdu. Bankacılar, "Bu adam deli mi ne? " diye yüzüne bile bakmayınca çaresiz kendi bankasını kurdu.
Yunus, yoksul güneyden çıkan küresel dünyanın Don Kişot'u!.. Tıpkı İsyanyol yazar Cervantes'in kalemi gibi cüzdanını yeldeğirmenlerine karşı açalı 31 yıl oldu. Cebindeki 27 doları 42 kişiye kullandırarak sistemini başlattı. Grameen Bank 7 milyon kişiye 6 milyar dolar kredi veriyor. Yüzlerce Asya bankası bu modeli uyguluyor.
Yunus, mikrokredi mucidi!..
Yoksul kadınların gelir getirici faaliyetlerini güçlendirmek için yola çıktı. Bir çeşit yoksulluk ve işsizlik stratejisi geliştirdi. Küçük kredileri teminatsız ve kefaletsiz kullandırıyor. ABD başta olmak üzere 111 ülke mikrokrediye itibar gösteriyor. Zengin Norveç bile çalışamayan göçmen kadın ve erkek işsizler için mikrokrediyi tercih ediyor.
Türkiye ise mikrokrediyle Türkiye İsrafı Önleme ve Kadın Emeğini Güçlendirme Vakfı kanalıyla tanıştı. Toplum Gönüllüleri Vakfı ise yeni yeni bu işe soyunuyor.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın öncülüğünde Diyarbakır, Batman, Ankara ve Mardin'de 5 bin 500 kadın mikrokredi kullanıyor. Başta Hüsnü Özyeğin olmak üzere HSBC Bank ve ünlü spekülatör George Soros'un sahibi olduğu Açık Toplum Enstitüsü vakfa destek veriyor.
Hayırlı olsun!.
Ancak ortada anlayamadığım bir durum var. Bizim solcu feminist kadınlar nedense mikrokrediye karşı çıkıyor!..
Üstelik mikrokrediye karşı çıkan ekibin başını Boğaziçi Üniversitesi'nden Profesör Dr. Ayşe Buğra çekiyor! Buğra, "Asgari Gelir Desteği" diyor. 15 milyon yoksulu olan Türkiye ise bu tartışmayı izliyor.
Ha, mikrokredi!
Ha asgari geçim indirimi!
Fark etmez. Önemli olan yoksullukla mücadele ve yurttaş hakkı! Her şeye karşı olan solcu feminist kadınlar acaba bu kez neye karşı çıkıyor? Anlatsınlar, öğrenelim.