kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker

Tarlaların bölünmemesi için evlad-ı ekber işlesin

SEÇKİN ÜREY
Tarım Bakanı Eker, Avrupa'da arazinin bölünmesini önlemek için tarlayı büyük erkek çocuğun (evlad-ı ekber) işlettiğini belirterek, "Böylece kimse babadan arazi kalacak planı yapamayacak" dedi..
Tarım alanlarının bölünmesinin önüne geçmek için Avrupa'da uygulanan büyük erkek evladın tarlaların işletme hakkını alması kuralını örnek gösteren Tarım Bakanı Eker, "Artık kimse 'babamdan arazi kalacak' diye plan yapamayacak" dedi Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, gelecek dönemde tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine engel olmak için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Eker, örnek olarak Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan "Evlad-ı Ekber" (Büyük erkek evlat) kuralını gösterdi. Eker, "Bazı ülkelerde tarım arazilerinin bölünmesini engellemek için tarlaların işletme hakkı büyük erkek evlada veriliyor. Büyük evlat mahsulden elde edilen geliri diğer mirasçılarla paylaşıyor. Tarla tapuda bölünmüyor" diye konuştu.

ORTALAMA ÇİFTLİK 55 DEKAR

SABAH gazetesini önceki gün ziyaret eden Eker, Sabah Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, Karikatürist Salih Memecan ve Ekonomi Servisi Müdürü Cüneyt Toros ile görüştü. Kariyerini tarım sektöründe yaptığını hatırlatan Eker, "Tarımı daha verimli hale getirmek için çalışmalara devam ediyoruz. Ben her zaman tarlaların miras yoluyla bölünmesine karşı oldum. Tarım verimliliği için bu gerekli" dedi. Tarım arazilerinin en fazla 10 dekara kadar bölünebilmesi uygulamasını 20 dekara çıkardıklarını söyleyen Eker, şunları söyledi: "Medeni Kanun bu konuda hala işlevsiz durumda. Araziler aşırı derecede bölünmüş durumda. Türkiye'nin ekilebilir tarım arazisi 26-27 milyon hektar seviyesinde. Tarım parsel sayısı ise 22 milyon adet. Biz de ortalama çiftlik 55 dekar. AB ortalaması 155 dekar, ABD ortalaması ise binlerce... 55'in altına eksen karın mı doyar? Parçalanmanın önüne geçeceğiz. Artık kimse babamdan arazi kalacak diye plan yapamayacak. AB'de bunu önlemeye uygun mevzuat var. Çoğu üyede evlad-ı ekber kuralı var." Türkiye'de tarım sektöründe istihdamın 2002'deyüzde 35.2'yle 21.6 milyon olduğunu anlatan Eker, rakamın 2006'da yüzde 27.3'le 6.1 milyona gerilediğini belirtti. Tarım sektöründe istihdamdaki 1.5 milyonluk gerilemeye karşın GSMH içindeki payının 21.8'den 38.9 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Eker, "İhracatta 4 milyar dolardan 8.5 milyar dolarak yükseldi. Sektörden 1.5 milyon insan çıktı ama tarla alanı ve hayvan nüfusu artmadı. Yani tarımın verimliliği arttı" şeklinde konuştu.

VERİMLİLİK ARTTI

Tarımsal desteklemelere de devam edeceklerinin altını çizen Eker, 2007'de çiftçiye verilecek tarımsal desteklerin 5.2 milyar YTL olacağını söyledi. Eker, "Türkiye'de 140 ürün yetişiyor. Bunların 20'sini seçip, dünya liderliğine oynayacağız. Bugün sulanan arazi 4.5 milyon hektar, bu 8.5 milyon olmalı. Bu yüzden damla sulamanın kurulabilmesi için sıfır faizle kredi veriyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları