kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Seçim sonrası alındı, borsa 7 yıl sonra rekorunu kırdı

Piyasanın seçim sonrası beklentileri seçim öncesine alması, borsayı dolar bazında da tarihi zirvesine taşıdı. 2000'de görülen 3.77 sentlik zirve 3.83 ile tarihe karıştı. Şirketlerin değeri 229 milyar dolara çıktı..
Piyasalarda geçen perşembe günü ABD'nin düşük enflasyon verileri ve Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırmamasının ardından başlayan bahar havası dün de devam etti. Yüksek büyüme ve düşük enflasyon rakamları ile piyasaların seçimde tek parti iktidarı olacağına dair beklentisinin artması önceki gün YTL yazında rekor kıran borsaya dolar bazında da rekor kırdırdı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası kriz öncesi 17 Ocak 2000'de gördüğü 3.77 sentlik düzeyi aşarak 3.83 sent ile tarihi rekoruna ulaştı. Önceki gün aynı beklentiler ile dövizini bozup Hazine ihalesinden bono almaya koşan yatırımcı dün borsaya yüklendi. Borsa YTL bazında da yüzde 1.64 artışla yeni tarihi zirvesi olan 49 bin 476 puana yükseldi.

BANKALAR TAŞIDI
Önceki gün faizin 30 baz puan düşerek yüzde 17.80'e gerilemesinin ardından düşen faiz ortamında bankacılık sektörünün kârlılığının artacağı beklentisi özellikle endekse göre yüksek getiri potansiyeli olan banka hisselerine alım getirdi. Faiz, haziran sonunda yüzde 19.8 seviyelerindeydi. Bu da İstanbul Borsası'nı yukarı taşıyan ana etken oldu. Tarihi zirvelerinde hareket eden borsada 2.19 milyar YTL olan işlem hacminde en fazla yükselen hisse olan İş Bankası günü yüzde 3.79 artışla kapattı. Yapı Kredi Bankası hisseleri de yüzde 3.29, TKSB yüzde 5.34, Akbank da yüzde 4.61 arttı. EFG İstanbul bankacılık analisti Mete Yüksel banka hisselerine gelen alımlarla ilgili olarak "Düşen faiz ortamından en çok istifade eden kurumlar bankalar oluyor. Bir yandan bono portföyü yüksek olan bankalar bundan yararlanırken, faiz düştükçe daha önce sabit faizle verilen bireysel kredilerden de kedilecek. Ayrıca seçim sonrasına yönelik beklentiler de olumlu ve beklenmedik bir sorun olmazsa bu durum da performansları olumlu etkiler" dedi.