kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul'da turist sayısı yüzde 25 arttı

Yeni Haber
İstanbul'da 2007 yılının ilk yarısında turizm rakamlarında yaşanan yüzde 25'lik artış yüzleri güldürdü. Geçen sene toplam 5 milyon 350 bin yabancı turisti ağırlayan İstanbul'da bu yılın ilk 6 ayında ziyaretçi sayısı yüzde 25'lik artışla 2 milyon 832 bin oldu. ..
Geçen sene 17 milyar dolar olan turizm gelirlerinin, 4,7 milyar dolarını oluşturan İstanbul turizminin gelirleri oluşturdu. 2007 yılında 6,5 milyon turist beklediklerini belirten İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, yıl içinde turizmden 5,5 milyar dolarlık gelir beklendiğini ifade etti.

İstanbul Valiliği'nde düzenlenen toplantı ile 2007 yılının ilk 6 aylık kısmında İstanbul Turizm istatistikleri açıklandı. Toplantıya İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçiler Bürosu Genel Müdürü Handan Boyce katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, ilk altı aylık turizm istatistiklerinin yüzleri güldürecek bir tablonun ortaya çıktığını söyledi. Son yıllarda Turizmden yaşanan çeşitliğe dikkat çeken Güven, dünyada artık deniz, kum, yaz turizmi diye adlandırılan turizmin yerini kongre turizmine bıraktığını ve insanların farklı destinasyonları tercih etmeye başladıklarını ifade etti.

İstanbul'un turist sayısı ve elde edilen gelirler açısından Türkiye turizminden yüzde 27'lik bir pay sahibi olduğunu anlatan Taşbaşı, 2006 yılında toplam 5 milyon 350 bin yabancı turisti ağırlayan İstanbul'un 2007 yılının ilk altı ayında geçen seneye oranla yüzde 25'lik bir artışla 2 milyon 832 bin yabancı turiste ulaştığını vurguladı. Turist sayısında geçen seneye oranla değerlendirildiğinden Nisan ayında yüzde 26, mayıs ayında yüzde 27 ve Haziran ayında ise yüzde 25'lik artış yaşandığına dikkat çeken Taşbaşı, sonbaharda artışın devam etmesi ile bu yıl toplam 6,5 milyon turist beklediklerini kaydetti. İstanbul'un geçen sene turizmden 4,6 milar dolar gelir elde ettiğini aktaran Taşbaşı, bu sene 5,5 milyar dolarlık bir gelir beklediklerini söyledi.
İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılında 10 milyon turist hedeflediklerini de belirten Cumhur Güven Taşbaşı, bu hedefe ulaşmak için en büyük çabalarının İstanbul'daki otel ve turistik tesislerin kalitesini artırmak olduğunu anlattı.

"TURİSTLERE CEPLERİNDEKİ PARAYI, SON KURUŞUNA KADAR HARCATMALIYIZ"

Turizm hedeflerine ulaşmak için toplum olarak topyekun seferberlik ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Taşbaşı, "Bunun bütün toplumun işi olduğunu sokakta yaşayan insandan tutun, ticaretle iştigal eden kamu görevi yapan herkesin turizmin bir gönüllüsü gibi hareket etmesi gerektiğini ve ülkemize gelen turistleri son derece memnun bir şekilde ayrılmalarını sağlamalıyız." ifadelerini kullandı. Turistleri asla kandırmadan ve dolandırmadan memnun bir şekilde İstanbul'dan ayrılmalarının sağlanması gerektiğini anlatan Taşbaşı şöyle konuştu: "Bütün toplum olarak turizme topyekûn bir seferberlik yapmak gerekir. Ama giderken de cebindeki paraları son kuruşuna kadar hatta kredi kartlarını bile limitinin sonuna kadar harcamalarını sağlamalıyız ki turizmde başarılı olduğumuzu ispat edelim. Ama onları kandırmadan, dolandırmadan memnun bir şekilde göndermenin yollarını aramalıyız."

"FAZLA OTEL YAPIP FİYAT VE KALİTEYİ DÜŞÜRMEK HATA OLUR"

TUROB Başkanı Timur Bayındır ise, İstanbul'a 2010 yılında 10 milyon turistin gelmesinin bazı çevreler tarafından imkansız gibi görülmesine rağmen başarılabileceğini kaydetti. Bazı insanların kendisine, "Bu kadar insanı nerede yatıracağız" şeklinde sorular sorduğunu söyleyen Bayındır, İstanbul'un 10 milyon turisti misafir edecek yatak kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. "İstanbul'un yeni otele ihtiyacı var" diye sürekli otel yapmanın yanlış olacağını anlatan Bayındır, "Lütfen İstanbul'un yeni otele ihtiyacı var diye Antalya ve diğer turistik bölgelerin düştüğü yanlışlara düşmeyelim. Biz İstanbul olarak turizmde en tecrübeli şehiriz. Modası hiçbir zaman geçmeyecek koca bir metropolüz. Bu kadar insan gelecek diye acil bir yatak kapasitesi artırımına gidersek, fiyatlar düşer, gelirler azalır, hizmet kalitemiz bozulur. " şeklinde konuştu.

İstanbul'un son 5 yılda Kongre turizminde ciddi bir gelişme kaydettiğini ifade eden İstanbul Kongre ve Ziyaretçiler Bürosu Genel Müdürü Hande Boyce de, Uluslararası Toplantı ve Kongreler Birliği (ICCA)'nın verilerine göre İstanbul'un 1998 yılında 49. iken 2006 yılında kongre turizmi açısından 17. sıraya yükseldiğini ifade etti. Kongre katılımcı sayısı açısından da İstanbul'un son yıllarda büyük bir gelişme kaydettiğini aktaran Boyce, "İstanbul'a kongre katılımcılarına göre İstanbul 2005 yılında 14. iken, bugün dünyada 8. Avrupa şehirleri arasında ise 6. sırada. İstanbul'da bir kongre yapıldığı zaman şehrin cazibesi katılımcı sayısını artırmakta. Geçmişte yaşanan bazı negatif olaylar bile katılımcı sayısını azaltmıyor." diye konuştu.

Boyce, Kongre Turizmi açısından hedeflerinin Avrupa'da ilk 5, dünyada ise ilk 10 arasına girmek olduğunu sözlerine ekledi.