kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Helikopter krizi kapıda

Ali Kemal ERDEM /HABER MERKEZİ
Uzmanlara göre, terörle mücadelede helikopter sıkıntısı yaşanabilir. Sebep; Cobra'ların yıpranması yeni helikopterlerin teslimatının ise 2015'i bulması..
İLİŞKİLİ HABERLER
Helikopter krizi kapıda
Terörle mücadelenin vazgeçilmez unsurlarından olan taarruz helikopterleri alarm veriyor. Türk Ordusu'nun envanterinde yer alan Süper Cobra ve Cobra taarruz helikopterlerinin sayısının terörle mücadelede zaaf yaratacak kadar azaldığı iddia ediliyor. 2004 yılında emekli olana kadar Cobra ve Süper Cobra helikopter filosunda komutanlık yapan ve operasyonlara katılan emekli albay Haydar Ayalp, gelecek yıldan itibaren Türkiye'nin elinde teröre karşı randımanlı olarak kullanabileceği ancak 5-6 helikopterin kalacağını ileri sürdü. İhalesi sonuçlanan yeni taarruz helikopterlerinin ise teslimatına 2012 yılında başlanacağı ve 2015'te teslimatının tamamlanacağı kaydedildi.

MOTOR DURDU DÜŞTÜ
Savunma Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin elinde dokuz Süper Cobra ile 28 Cobra helikopteri bulunuyor. Ayalp'in iddiasına göre, gerek eskimiş olmaları gerekse yoğun kullanımlarından dolayı Cobra modellerinin gelecek yıldan itibaren sürekli kullanılması zor görünüyor. Ayalp, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da düşen Cobra helikopterinin motoru durduğu için düştüğüne de dikkat çekiyor. Savunma Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Cobra helikopterlerinin motor ve kokpit değişim ihtiyacı var. Birkaç yıl önce çeşitli seyrüsefer ve gece görüş sistem modernizasyonlarının yapıldığı ve motor yenilemesi yapılırsa Cobra'lardan daha uzun süre faydalanabileceği belirtiliyor.

16 YILDIR GÖREVDELER

Cobra'ların TSK envanterine girmesi 1991 yılında ABD'nin Körfez Savaşı'ndaki katkısından dolayı Türkiye hibe etmesiyle başladı. Bunların teröre karşı faydası görülünce 10 tane de daha üst model olan Süper Cobra alındı. Süper Cobra'lardan biri 1997'de Kuzey Irak'ta PKK'lılarca düşürüldü. 3'ü Hakkâri'de hangarın yıkılması sonucu ağır hasar gördü. Ayalp, geçtiğimiz günlerde yapılan ihale ile 40 adet tarruz helikopterinin İtalyan Agusto-westland üretimi Mangusta A 129 modelinden alınması kararını da eleştirerek, bu modelin ihaleye giren modeller arasında en zayıfı olduğunu savunuyor.