kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sebzeleri iyi yıkayın yaz ishalinden korunun

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.06.2007
Sıcak havalarda bakterilerin artması ve gıdaların çabuk bozulması nedeniyle ishal vakaları artıyor. Bu yüzden meyveleri ve özellikle de yeşil salataları bol suyla yıkayın. Bozulabilecek gıdaları dikkatli saklayın. Tavuğu ve eti buzluktan çıkardıktan hemen sonra pişirin ve çözüldükten sonra kesinlikle buzluğa yeniden koymayın!..
Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan; yaz aylarında artış gösteren ishal vakalarıyla ilgili sorularınızı yanıtladı.

* Yaz aylarında ishaller neden artıyor?
Yaz aylarında sıcak hava nedeniyle bakterilerin üremesi için daha uygun bir ortam oluşuyor. Çünkü daha sıcak ortamlarda bakteriler daha çabuk ürer. Bu nedenle gıdalar daha çabuk bozulur. Buna bağlı olarak da ishal vakalarında artış yaşanır. Bazı mikroplar sulardan insanlara geçince de ishale yol açar. Üşütmeler, soğuk gıda tüketilmesi ve fazla meyve yenilmesi de ishale neden olur.

* En çok kadınları mı yoksa erkekleri mi etkiler?
Kadın ya da erkek diye ayırmak çok doğru olmaz. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ishale daha kolay yakalanır. Kronik hastalığı olanlarda da ishaller daha fazla görülebilir. Ev ortamından uzak ve hijyen kurallarına dikkat edilmeyen durumlarda da ishale yakalanma riski artar.

BUZLUKTAN TENCEREYE!
* Hangi önlemler alınabilir?
Gıdaların çok iyi yıkanması gerekir. Özellikle yeşil salatalar bol su ile temizlenmeli. Bozulabilecek gıdalar dikkatli pişirilmeli ve saklanmalı. Örneğin tavuk ve etler buzluktan çıkarıldıktan hemen sonra pişirilmeli. Buzluktan çıkarılıp bekletildiği durumlarda yeniden konmamalı. Çok miktarda buzlu içecekler veya çok soğuk yiyecekler ise tüketilmemeli.

İSHAL DİYETİNE BAŞLAYIN
* İshale karşı evde özel bir diyet uygulanmalı mı?
Bol sıvı alınmalı. Yiyeceklerden alınan tuz miktarı artırılmalı. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı. Normal yemekler yerine ishal diyetine girmeli. Pirinç lapası, pirinç suyu, asitli içecekler, kahve ve yağsız yoğurt tüketimi artırılmalı. Patates püresi ve haşlanmış patates de gün içinde tüketebilir. Bir günden fazla ishal devam ediyorsa ilaçlara başlanılmasında fayda var.

* Ne zaman hastaneye başvurulmalı?
İkinci gün ishal devam ediyorsa ishal durdurucu haplar alınabilir. Üçüncü gün hala devam ediyor, ateş ve karın ağrısı şikayetleri de oluyorsa; bağırsaklara etki eden bir antibiyotik tedavisine başlanabilir. Eğer hastada kanlı bir ishal varsa veya ishal miktarı çok fazlaysa ve ateş de devam ediyorsa; üçüncü günden sonra hastaneye başvurulmalı. Hastanede mikrop izolasyonu yapılıp, serum takviyesinde bulunulur ve antibiyotik tedavi sürdürülür.
Haberin fotoğrafları