kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Baykal (üstte) ve Talabani (yanda) toplantıda birbirlerinin yaptığı konuşmaları dinlemedi. Talabani'nin büyük ilgi gördüğü gözlendi.

Sosyalist Enternasyonal'de CHP'ye aforoz girişimi

Belkıs KILIÇKAYA / CENEVRE
Sosyalist Enternasyonal'in Etik Komitesi, İsveç temsilcisinin girişimi üzerine CHP'nin Sosyalist Enternasyonal üyeliğinden çıkarılmasını gündemine aldı. Konu bugünkü oturumda tartışılacak..
Cenevre'de dün başlayan Sosyalist Enternasyonal toplantısı öncesi, kurumun Etik Komitesi'nin İsveçli üyesi, perşembe akşamı CHP'nin Sosyalist Enternasyonal üyeliğinden çıkarılması girişiminde bulundu. İsveçli üye CHP'yi "sosyal demokrat bir parti gibi davranmamakla" suçladı. Komite oybirliğiyle, CHP'ye yönelik suçlamalara ilişkin delillerin bir sonraki toplantıya kadar toplanmasına karar verdi. CHP hakındaki şikâyetin sahibi İsveç Milletvekili ve Türkiye İnsan Haklarını İzleme Komitesi Başkanı Anne Ludvigsson, SABAH'a yaptığı açıklamada, "CHP'ye sosyal demokrat denmesinden utanıyorum. Bu anlayıştaki bir partiyle aynı platformda bulunmak istemiyorum. Ordunun gücüne dayanan bir siyasi parti sosyal demokrat olamaz. Demokrasilerde ülkeleri seçilenler yönetir" dedi. Ludvigsson, CHP'nin Türkiye'deki korkuları abartarak düşmanlıklar üzerinden siyaset yaptığını da iddia etti. CHP ile ilgili şikâyetin Sosyalist Enternasyonal'in bugünkü toplantısında uluslararası komitenin gündemine de taşınacağını iddia eden Ludvigsson, "Geçmişte de CHP'ye yönelik benzeri eleştiriler yapılmıştı ama İsveç'in girişimiyle bu konu ilk kez Sosyalist Enternasyonal'de ciddi biçimde ele alınıyor" dedi. İsveçli milletvekili, CHP hakkındaki şikayetin Deniz Baykal'a iletildiğini de belirtti. Sosyalist Enternasyonal toplantıında Etik Komite'nin aldığı kararla ilgili görüşünü sorduğumuz eski CHP milletvekli Kemal Derviş ise "Bu konularla ilgili değilim" demekle yetindi. Sosyalist Enternasyonal Uluslararası Komitesi'nin Cenevre'deki toplantısının ilk gününde Baykal ve Talabani birbirleriyle aynı karede görünmekten kaçındı.

BAYKAL-TALABANİ RESTLEŞMESİ
Uluslararası Komite Başkan Yardımcılarından biri olan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin konuşması sırasında kürsüden ayrılarak Onur Öymen'in yanına geldi ve Talabani ve Barzani'nin konuşmalarını buradan izledi. Buna karşılık Baykal konuşmaya başladığında Talabani'nin yarattığı kargaşayla karşılaştı. Talabani, Baykal konuşmaya başladığı anda yerinden kalkarak etrafındaki medya ordusu ve bu arada kendisiyle ayaküstü sohbet etmek isteyen katılımcılarla beraber yavaş adımlarla salon çıkışına yöneldi. Talabani, Türk medyasının sorularını cevapsız bıraktı. Baykal konuşmasında PKK'yı, Talabani El Kaide'yi gündeme getirdi, ikisi de terörden şikâyet etti. Baykal, toplantıda Irak'ın ele alındığı ilk bölümde Kuzey Irak ve Türkiye'deki terör arasındaki ilişki üzerine bir konuşma yaptı. Kuzey Irak'ın PKK terörü için bir üs haline geldiğini vurgulayan Baykal, Türkiye'de son dönemde meydana gelen terör saldırılarından örnekler verdi. Irak hükümetini PKK gibi örgütleri meşrulaştırma niyeti taşımakla suçlayan Baykal, Irak'ta 50 bin Amerikan askerinin varlığına karşılık PKK konusunda ABD'nin de hiçbir girişimde bulunmadığını vurguladı.
Haberin fotoğrafları