kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Perili Köşk'te küresel yolculuk!

Büyük resim için tıklayın
Bu hikâye ilginç. Her şey Türkiye'nin krizle boğuştuğu 2001 yılında başlamış. 15 yıldır IBM Türk'te çalışan Eray Yüksek bir gün genel müdür Hüseyin Kızıltan'ın kapısını çalıp, "Benim anlatacak hikâyem kalmadı. Böyle çalışamam!" deyince Kızıltan, "Londra'ya tayin edildiniz" demiş.
IBM Londra!..
Küresel stratejilerin çizildiği önemli bir ofis. Londra, Yüksek'e, "Ana bilgisayar ve depolar nasıl katma değer yaratır? Konuyla ilgili çalışır mısın?" deyince "Evet" demiş. Tek başına çalışmaya başlamış. 6 ay sonra yanında çalışan sayısı 182 kişiyi, 2 yılın sonunda da ciro 2.6 milyar doları bulmuş.
Ancak iflah olmaz bir küresel köy efendisi olan Yüksek'e yaptığı iş yetmiyor!.. Zaten küresel şirketlerde yaratıcılığın ve yapılacak işin sonu yok!..
IBM Londra, Yüksek'e bu kez, "Önce anlayacaksın, sonra anlatacaksın!" demiş. Adres, trilyon dolara ulaşan evliliklerin yapıldığı finans sektörü. Amaç, 15 yıl sonrası için bankacılık sisteminin yol haritasını çıkarmak!. IBM Londra, "Bankacılık sistemi nereye gidiyor! Geleceğin bankacılığı nasıl olacak?" çalışmasını başlatmış.
Abartmıyoruz. 91.4 milyar dolar cirolu IBM tarihinde ilginç bir yolculuk başlamış. Yüksek, birlikte çalışmak için 4 kişi istemiş. Bir ABD'li stratejist bir Rus sosyolog, bir IBM'li futbol hakemi ve dünyanın en ünlü 200 mimarından biri olan teknoloji mimarı ile çalışmaya koyulmuş. İngiliz teknoloji mimarı aynı zamanda bir din adamı! Bu dörtlü 2 yılda 200 bin mil yapmış. 1200 kişiyle yüz yüze görüşmüş. Ortaya "IBM'in küresel bankacılık stratejisi!" çıkmış.
Ancak IBM 2005 yılının sonunda "Atlantik" adında yepyeni bir çalışma başlatıp Avrupa'daki genel merkezleri kaldırmaya karar vermiş. Zürih ve Madrid'teki iki operasyon merkezi ise çalışacak. Yüksek'i Madrid'e göndermiş. 170 IBM ülkesinin performansları burada ölçülüyor. Hoş, Yüksek, en iyi performans gösteren ilk 10 IBM ülkesinden 5'inin sahibi olmuş. Bu büyük başarı sonucu IBM dört ay önce Yüksek'e "Şimdi Türkiye zamanı" demiş.
Artık IBM Türk'ün genel müdürü. Kendisiyle Perili Köşk'te karşılaştım. Borusan Holding'in 6 milyon dolar harcayıp restore ettirdiği Perili Köşk'te Türk şirketlerinin küreselleşme yolculuğunu konuştuk. Öyle ya, Türkiye'nin butik holdinglerinden biri olan Borusan Holding küreselleşebilecek mi? Akıl, yetenek, bilgi ve teknik altyapı olduğu sürece niye olmasın!..
IBM ve Borusan'ın ortak paydası belli. "Kalite, yaratıcılık, verimlilik ve üretim!" Borusan'ın genç patronları Ahmet Kocabıyık ile Agâh Uğur, Perili Köşk'teki post modern ofislerinde küreselleşme sınavı verecek. Borusan'da "geleneksel" yapıyı temsil eden kurucu Asım Kocabıyık ise eski ofisinde çalışmaya devam edecek. Ayda iki kere Perili Köşk'e uğrayacak. Galiba o günlerde küresel yolculuk testi yapılacak!..