kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mantının da makinası yapıldı

Yeni Haber
Kayserili torna ustası, mantı hamurunun hazırlanmasını kolaylaştıran mantımatik yaptı.

Nevşehir'de tornacılık yapan Mustafa Onmuş, ''Onmuş Mantımatik'' adını verdiği merdaneli hamur kesme makinasıyla mantı hamurunun kısa sürede hazırlanmasını sağlıyor.

Mustafa Onmuş, daha önce sulama vanası imal ettiğini, ancak artık mantımatik üretimi yaptığını belirterek şunları söyledi:

''Nevşehir'de patates ekili alanlar azaltılınca, su vanası üretimini bıraktım. Eşime işini kolaylaştırmak için yaptığım mantımatik, komşularımın da ilgisini çekti. Bunun üzerine vana üretimini bırakıp seri üretimine başladığım mantımatikleri yurdun dört bir yanına göndermeye başladım. Satışlarım her geçen gün artıyor. Mantımatiklere gurbetçilerimiz de büyük ilgi gösteriyor.''

Mustafa Onmuş, silindir üzerinde daire şeklinde 10 bıçağı olan mantımatiklerin 2 ayrı modelinin bulunduğunu da belirterek, ''Mantımatik, daire şeklinde açılan mantı hamurunu, iki ayrı yönde kesim yaparak küçük kareler şekline getiriyor. Böylece hanımlar içini dolduracakları mantı hamurunu, bıçak kullanmadan kolayca hazırlayabiliyorlar. Mantımatiğin dairesel bıçaklarının aralığı 22 veya 25 milimetre olarak iki ayrı model olarak üretiliyor. Küçük mantı isteyenler 22 milimetre aralıklı, biraz büyük mantı isteyenler ise 25 milimetre aralıklı mantımatikleri tercih ediyor'' diye konuştu.

Onmuş, mantımatikle erkeklerin de kolayca mantı yapabileceklerini ifade etti.

Kesme makarna yapımında da kullanılabilen mantımatikler, züccaciye ve bıçak satıcılarında tanesi 30 YTL'den satılıyor.

(AA)