kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yüzde10'u bağımlı

Internet World Stats'ın (IWS) 2007 verilerine göre dünyada bir milyarın üzerinde internet kullanıcısı var. Her yıl artan rakam, internet kullanımına bağlı olarak çeşitli sorunlar ortaya çıkmasına neden oluyor. Amerika'da bu konuda tedavi ve yöntemler geliştiren Internet Addiction Recovery Center, bağımlı sayısının tahmin edilemeyecek kadar fazla olabileceğini savunuyor. Bağımlılık merkezinin Genel Müdürü, Siber-psikolog Dr. Kimberly Young, 1995'ten bu yana internet bağımlılıkları üzerinde çalışıyor.

* Dünya üzerinde ne kadar oyun bağımlısı olabilir? Bu konuda yapılan araştırmalar hâlâ belirgin bir sonuca ulaştırmadı bizi. Ama internet kullananların yüzde 5 ile 10 kadarı bağımlılık eğilimi gösteriyor.

* Oyun bağımlılığı için sizin kullandığınız tedavi yöntemleri neler? Biz bilişsel davranışsal tedavi yöntemlerini kullanıyoruz. Belirtilerin üzerinden giderek düzenli aralıklarla görüşmeler düzenliyoruz. Bilgisayar başında geçen zamanı azaltma, bilgisayarı farklı amaçlarla kullanmaya yönelik davranışsal müdahale ve depresyon gibi altta yatan nedenleri iyileştirme gibi...

* Oyun bağımlılarını ve bu açıdan bakıldığında dünyayı nasıl bir gelecek bekliyor? Gelecek şu anda tamamen belirsiz. Bu çok yeni bir sorun ve üzerinde daha yapılması gereken çok fazla araştırma var. İnsan ve dijital oyun arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayabilmemiz için hangi tedavi programlarının daha etkili olacağına dair analizler yapmalıyız. Ayrıca bu bağımlılık türünün de nasıl alt bağımlılık türleri yaratacağını da zaman içinde göreceğiz.