kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

1 YTL uyarısı!

Yeni Haber
Türkiye'de 2005 yılında tedavül edilen metal 1 YTL'nin, AB parası 2 avro ile taşıdığı benzerliğin Avrupa'da yol açtığı sorunların benzerinin, şimdi de Türkiye aleyhine 10 Tayland Baht'ı ile yaşandığı bildirildi.

İzmir Nümismatik Derneği 2. Başkanı Güçlü Kayral, yaptığı açıklamada, 1996'dan bu yana tedavülde bulunan Tayland 10 Bahtı'nın, 1 YTL ile aynı fiziksel özelliklerde olduğunu belirterek, bunun son günlerde piyasada çok sayıda sahtesi bulunan 1 YTL yerine kullanılmaya başlandığını kaydetti.

YTL'nin tedavüle çıkmasıyla birlikte Avrupa ülkelerinde 1 YTL ile 2 avro arasındaki benzerlikten dolayı oluşan şikayetlerin, şimdi Türkiye'nin başına geldiğini ifade eden Kayral, şöyle konuştu:

''Avrupa 1 YTL'nin 2 avro niyetine kullanılmasından şikayet ederken, şimdi bu bizim başımıza geldi. Tayland'ın 10 Baht'ı, bizim 1 liralarımızla aynı boyutta, aynı fiziksel özelliklerde, bir tek Atatürk resminin yerine Tayland 9. Raması'nın resmi var üzerinde ve tabii ki, yazılar farklı. Ama dikkat edilmediği takdirde, bunu kullandığımız metal 1 liralardan ayırt etmenin pek imkanı yok. Özellikle birkaç para ile birlikte ve altta kaldıysa mümkün değil ayıramazsınız. Çünkü aynı boyutlarda ve aynı kalınlıkta. Bu konuda tüketicileri dikkatli olmaya çağırıyorum.''

Kayral, 1 YTL ile benzerlik gösteren Tayland 10 Baht'nın, Türk parası karşılığının yaklaşık 30 YKr'ye denk geldiğini ifade ederek, ''Yani bunu bir şekilde Tayland menşeli elde eden birisi, 1 YTL'lik harcama yerine 30 YKr vermiş gibi oluyor ve yüzde 70 bir avantaj sağlıyor'' dedi.

1 YTL İÇİN TEK TEHLİKE 10 BAHT DEĞİL

Tüketiciler açısından metal 1 YTL için tek tehlikenin Tayland 10 Baht'ı olmadığını da ifade eden Kayral, piyasada bunun yanında çok sayıda sahtesinin dolaştığını vurguladı.

Kayral, piyasada halen fiziksel olarak birkaç çeşit sahte 1 YTL'nin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:


''Bunlardan birincisi, metali farklı olan paralar. Bunlar çok çabuk kararıyor ve beyaz olan nikel alaşımlı kısmı sararıyor. Bunu ilk anda olmasa bile biraz kullanıldıktan sonra sarısı ortaya çıktığı için fark etmek mümkün. Bazılarında ise şekiller, Atatürk resmi, figürü normalden daha kötü bir işçilikle yapılmış. Buradan da fark edilebilir. Bir de paranın kenarlarındaki yükseltiler, çerçevesi dediğimiz kısım, normalden daha düşük seviyede ya da hiç çerçevesi olmayan şekilde. Bütün bunlar, biraz dikkatle anlaşılabilir. Benim tavsiyem, aldığınız metal paralara şöyle bir göz ucuyla mutlaka bakın.''

(AA)