kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hükümet seçim beyannamesini açıkladı

Yeni Haber
AKP seçim beyannamesinde, gençlere iş, yoksullara aş, öğrencilere burs, işadamına teşvik sözleri verirken, memur ve işçiye de "Enflasyona ezdirmeme" sözü verdi. AKP'nin seçim beyannamesinde vergi yükünün hafifletilmesi ve bazılarının da kademeli kaldırılması, milli gelirin arttırılması, küçük işletmelere destek verilmesi, sosyal yardım tutarlarının arttırılması, sağlık güvencesinin genişletilmesi, özürlülerin sigorta bedelinin hazine tarafından ödenmesi, işsizlik fonunun kapsamının genişletilmesi öncelikli vaadler arasında yer aldı.

AKP Seçim Beyannamesi'nde ekonomi politikalarından finansal hizmetlere, sosyal yapının iyileştirilmesinden çalışma hayatına, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinden dış politikaya kadar geniş bir alanda vaatlere yer verilirken, aynı zamanda son 4.5 yılda bu alanlarda yapılan çalışmalar anlatıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özetle sunumunu yaptığı Seçim Beyannamesi'nde yer alan vaatler şöyle sıralandı:

KİŞİ BAŞINA GELİR 10 BİN DOLAR OLACAK

Ekonomi politikaları kapsamında 2013 yılında kişi başına gelir 10 bin doları, satın alma gücü paritesine göre 15 bin doları geçecek. Milli gelir 800 milyar dolara ulaşmış olacak. Enflasyon "Düşük tek haneye" indirilecek, İşsizlik oranı daha da düşecek, ihracat 200 milyar doları aşacak, turizm geliri 40 milyar dolara yaklaşacak.

VERGİ SADELEŞTİRİLECEK

AKP iktidarı makro ekonomik istikrarın ve büyümenin sürdürülmesi amacı ile mali disiplini devam ettirecek. Enflasyon oranının aşağıya çekilmesi, cari açığın kontrol altında tutulması ve kamu borç stokunun milli gelire oranının daha da azaltılması sağlanacak. Vergi mevzuatı sadeleştirilecek. Yolsuzluk kayıt dışı ekonomi, kara para ile mücadele sürdürülecek. Yatırımları ve istihdamın desteklenmesi çerçevesinde vergi ve benzeri yüklerin düşürülmesine yönelik düzenlemeler yapılacak. Damga vergisi başta olmak üzere, işlemler üzerindeki vergiler kademeli olarak kaldırılacak.

KOBİLER KAYITLI SİSTEME GEÇECEK

KOBİ'lerin kayıtlı sisteme geçmeleri için her türlü destek verilecek. Aracılık maliyetleri üzerindeki vergi yükleri kademeli olarak düşürülecek. Halk Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının özelleştirilmesi çalışmaları tamamlanacak. Yasası çıkarılan ipotekli konut sistemi uygulamaya geçecek. Basel II standartlarına kademeli geçiş yapılacak.

BÖLGESEL TEŞVİKLER GELİYOR

Teşvik politikalarında köklü değişiklere gidilerek bölgesel teşviklere ağırlık verilecek. Sanayi stratejisi tamamlanacak. Otomotiv beyaz eşya ve elektronik gibi alanlarda sektörel stratejiler hazırlanacak. Sanayi bilgi sistemi geliştirilecek.

İHRACATTA HEDEF 200 MİLYAR DOLAR

"Ticaret Takımlarını" (TİC-TAK'LAR) Yüksek ticaret ve yatırım çalışmaları için hızla hizmete sokulacak. 3 deniz projesi kapsamında Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi ülkeleriyle serbest ticaret alanı oluşturulması yönünde çalışmalar devam edecek. Türkiye'nin ihracat hacmi 2013 yılında 200 Milyar Doları aşacak. 2023 yılında ise 500 Milyar Doların üzerine çıkacak.

Turizm sektörü için yapılan 10 puanlık KDV indirimi 2008'de yürürlüğe gidecek. Turizm Türkiye'nin lokomotif sektörü haline getirilecek.

KREDİ MİKTARLARI ARTACAK

Okul öncesi eğitimde, okullaşma oranını asgari yüzde 50'ye çıkarılacak. 2023 yılında bu oran yüzde 80 olacak. Derslik sayısı öğrenci sayısı 30 kişiyi geçmeyecek şekilde arttırılacak. 2013'te ilk öğretimde yüzde 100, mesleki teknik eğitim dahil yüzde 90 okullaşma gerçekleşecek. 20023 yılında ise zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkararak orta öğretimde okullaşmada yüzde 100'e ulaşılacak. Meslek okullarındaki okullaşma oranını 2013'te yüzde 50'ye çıkarılacak. Kredi ve burs miktarları artırılacak.

PERSONEL AÇIĞI KAPATILACAK

Sağlıkta dönüşüm programı sürdürülecek. 2013 yılında büyük ölçüde gerçekleştirilmiş olacak. Genel sağlık sigortası sistemi 2008 yılında hayata geçirilecek. Kan ve kan ürünleri teminini vatandaşın sırtından yük olmaktan çıkarılacak. "Medula" projesi ile hastaneler ve sosyal güvenlik kurumları arasında işlemler online olarak yapılabilecek. Elektronik fatura ve reçeteleme sistemine geçilecek. Suistimaller ve kaynak israfı önlenecek. 2023 yılında sektördeki insan kaynağı açığı kapatılacak.

İŞSİZLİK FONU YATIRIMLARA YÖNLENDİRİLECEK

İşsizlik Sigortası Fonu istihdamı geliştirecek yatırımlara özendirme ve işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda beceri kazandırma amaçlı kullanılacak. İşsizlerin bu fondan daha kolay uzun süreyle yararlanması sağlanacak. SSK'lı, Bağkur'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı sade vatandaşların ücretlerinde enflasyona ezdirmeme politikası sürdürülecek. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gönderilen aylık yardımlar her yıl artırılacak. Kadın, çocuk ve yaşlılara yönelik hizmetler artırılacak. Gençlik merkezlerinin Türkiye geneline yayılması teşvik edilecek. Özürlülerin istihdamını artırmak amacıyla özel sektörde çalışan özürlülerin Sosyal sigorta pirimleri hazine tarafından ödenecek.

İŞSİZLERE İŞ

Gençlerin kendi işlerini kurmaları özendirilecek. Bu kapsamda "Gençler İş adamı oluyor" programı başlatılacak. İşgücü piyasasında İŞKUR'un tekel yetkisi kaldırılarak özel istihdam büroları açılacak. Sosyal refahı arttırarak bölge düzeyinde kalkınma ajansları kurulacak. İl özel idarelerinin hizmet kapasiteleri geliştirilecek. Merkezi idare ve yerel yönetimleri kaynak bölüşümü düzenlenecek.

İLETİŞİM TEKNOLOJİSİNDE YENİLİKLER

Yeni Elektronik Haberleşme Kanunu ve Telekominikasyon Kurumunun düzenlemeleriyle yatırımcılar ve kullanıcılar için cazip fiyatlar oluşturulacak. Telekominikasyon sektöründeki serbestleşme hızlandırılacak.

Ankara-İstanbul arası seyahat süresi 3 saate indirilecek. Hızlı tren çalışmaları süratle devam ettirilecek.

ENERJİDE ALT YAPI GÜÇLENDİRELECEK

Elektrik üretim ve dağıtımın özelleştirilmesi bağlamında hukuki düzenlemeler yapılacak. Şahdeniz gazının Türkiye'ye getirilmesini hedefleyen Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı çok yakında devreye alınacak. Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya doğal gaz boru hattı projesi gerçekleşmesi için çabalar sürdürülecek. Avrupa elektrik sistemine entegrasyona ilişkin çalışmalar tamamlanacak. Türkiye-Yunanistan arasında yılda 12 Milyar metreküp kapasiteli doğalgaz boru hattı devreye alınacak.

YENİ ANAYASA

AKP, iktidara geldiği Kasım seçimlerinden bu yana Anayasa değişikliğine gideceği vaadinde bulunmasına karşın, sivil toplum örgütleri ve kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle bu konuda somut adımlar atamadı. AKP, 22 Temmuz Seçim Beyannamesi'nde de yine ilk hedef olarak "Yeni Anayasa" vaadinde bulundu. Yeni Anayasa'nın kısa, açık ve öz olacağı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin tartışmalar sürerken, AKP Beyannamesi'nde Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini yeniden düzenleyeceğini açıkladı. Beyannemede, yargının "bağımsız" olduğu kadar "tarafsız" olmasının sağlanacağı vurgulandı.

AKP'nin toplam 233 sayfalık Seçim Beyannamesi'nde, "Demokrasi ve Hukuk Devleti" başlıklı bölümde seçim sonrası ilk hedef Anayasa değişikliği vaadi oldu. AKP'nin seçim bildirgesinde, "laiklik" kavramına sıkça yer verilirken, hukuk sistemi, dış politika ve savunmaya ilişkin bugüne kadar yapılanlar ve seçim sonrası planlar şöyle sıralandı:

Yeni bir Anayasa hazırlanacak. Yeni Anayasa, Cumhuriyetimizin değiştirilemez temel nitelikleri olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerini tam olarak hayata geçirmeli, bireylerin haklarını en etkili şekilde korumalı, temel hak ve özgürlükleri "İnsan Hakları evrensel beyannamesi"nin ve "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi"nin getirdiği ilke ve standartlarda güvence altına alacak. Kısas öz ve açık olacak. Yasama, yürütme, yargı erkleri arasındaki ilişkiler parlamenter sistem esas alınarak, açık ve net bir şekilde belirlenecek.

CUMHURBAŞKANI'NIN KONUMU YENİDEN BELİRLENECEK

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı'nın konumu ve yetkileri yeniden tanımlanacak. Temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçiş sağlanacak. Toplumsal uzlaşma ile hazırlanacak. Temel hak ve özgürlükler konusunda Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde belirtilen esaslar uygulanacak. Özellikle Kopenhag siyasi kriterlerine tam uyum sağlanacak. "Sıfır tolerans" anlayışı içinde, işkence, kayıp, gözaltında ölüm, faaliyeti meçhul cinayet gibi demokratik hukuk devletinde kabul edilemez insan hakları ihlalleri üzerine gidilecek. Medyanın çoğulcu şeffaf ve rekabetçi bir yapıda gelişmesi için gerekli adımlar atılacak.

YARGI BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLACAK

Yargı görevini yaparken bağımsız olduğu kadar tarafsız da olmalı. Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Kabahatler Kanunu gibi bir çok kanunda ortaya çıkan uygulama sorunları giderilecek. İhtilafları çıkmadan önlemek amacıyla "koruyucu hukuk" uygulamaları daha geliştirilecek. Yargı yetkisini kullanan kurum ve kişilerin bağımsız ve tarafsız karar vermelerini kolaylaştırılacak tedbirler alınacak. Adalet hizmetlerinin aksamasının önündeki engeller kaldırılacak. Davanın taraflarına davayı gereksiz yere uzatma imkanı veren düzenlemeler kaldırılacak.

SİYASİ PARTİ HESAPLARINA ŞEFFAFLIK

Siyasi partilerin hesapları ve adayların harcamalarına şeffaflık ve denetlenebilirlik getirebilmek için AKP Grubu tarafından TBMM'ye verilen kanun teklifi yasalaştırılacak. Meclis'in gündeminde bulunan "siyasi etik ve mal beyanı" ile ilgili düzenleme yasalaştırılacak.

MİLLİ GÜVENLİK

AKP'nin Seçim Beyannamesi'nde, terör nedeniyle son otuz yıldır sosyal, ekonomik sorunlar ile kültürel hassasiyetlerin sürekli istismar edildiği belirtilerek, milli güvenliğin güçlendirilmesi için her türlü meşru aracın kullanılacağı kaydedildi. Beyannamede, Kerkük sorunun çözüme kavuşturulmasının öncelikli gündem maddesi olmaya devam edeceği vurgulandı. Beyannamede, Türk dünyası ile ilişkiler konusuna geniş yer verilmesi dikkat çekti.

AKP'nin seçim beyannamesinde "milli güvenlik" konusunda Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü, üniter yapısının korunmasının altı çizilirken, terörizmle mücadele konusunda şu tespitlere yer verildi:
"Türkiye'nin milli güvenliğini geniş bir açıdan ele almış, güvenliğin askeri, diplomatik, ekonomik, kültürel ve toplumsal boyutlarını bir bütün olarak değerlendirerek iç ve dış güvenliğin sağlanmasında kararlılık gösterildi. Terörün kaynaklarını kurutmak amacıyla etkin ve kapsamlı politikalar uygulandı. Terörizmle mücadelede dünya kamuoyuna Türkiye tezleri kabul ettirildi. Terör örgütünün, terörist örgütler listesine alınmasını sağlayarak yurt dışındaki faaliyetlerine ve finans kaynaklarına çok ciddi kısıtlamalar getirdik."

KOMŞU ÜLKELERLE SIFIR PROBLEM

Bildirgede özetle şöyle denildi:
"Komşu ülkelerle sıfır problem" ilkesi sürdürülecek. Filistin ve Lübnan gibi sorun alanlarının kontrol altında tutulabilmesi için Türkiye'nin üstlendiği etkin rol devam edecek. Kafkaslardaki krizlerin barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulması ve bölge-iç diyalog ve işbirliğinin arttırılmasında aktif katkı sürdürülecek. Avrasya bölgesine dönük politikalar, kültürel, ekonomik ve sosyal araçları çeşitlendirilecek. Türk devlet ve topluluklarıyla olan tarihi, kültürel ve kurumsal ilişkiler devam edecek. Türk dünyasının temel altyapı sorunlarına katkıda bulunmayı amaçlayan yardım faaliyetlerine hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan sürdürecek. Bu faaliyetler yoğun bir kültürel tanıtım, yaygın bir ulaştırma ağı ve kapsamlı iletişim stratejisi belirlenecek.

Türkiye Irak'ın istikrarı, iç barışı, bütünlüğü ve refahı için elinden geleni yapmaya devam edecek. Kerkük meselesinin bütün etnik ve mezhebi unsurlarının katılımıyla hakkaniyet ilkelerine dayalı bir çözüme kavuşturulması öncelikli gündem maddelerinden biri olmaya devam edecek.

MUHAREBE GÜCÜ YÜKSEK SAVUNMA SİSTEMİ

Türkiye'nin gücünü her türlü şart ve coğrafyada hissettirecek, hem konvansiyonel hem de asimetrik muharebelere icra edebilecek, caydırıcılığı, beka kabiliyeti ve muharebe gücü yüksek bir savunma sistemi oluşturulması ana hedef olacak. Savunma sanayinin geliştirilmesi ve ar-ge faaliyetleri öncelikli şekilde desteklenecek.

TERÖR VE YÖK'E İLİŞKİN VAATLER YOK

Son günlerde tırmanan terör olaylarına karşı muhalefet partileri seçim beyannamelerini terör çözümü üzerinde kurarken, AKP'nin seçim beyannamesinde terörün çözümüne yönelik vaad yer almazken, YÖK ve dokunulmazlıklara ilişkin de hiçbir başlığa rastlanmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin yeni Genel Merkez binasında geniş bir katılımla partisinin seçim bildirgesini açıkladı. 233 sayfadan oluşan AKP'nin seçim beyannamesinde 57 ve 58. hükümetlerin icraatlarına da yer verildi.

Sağlıktan eğitime, enerjiden kırsal kalkınmaya, Tarım ve hayvancılıktan sosyal danışmaya, dış politikadan AB'ye kadar bir dizi alanda vaadlerde bulunan AKP, Türkiye'de en çok tartışılan ve çözüm üretilmeyen üç ana konuyu görmezden geldi.

TERÖR'DE ÇÖZÜM YOK

Son günlerde tırmanan ve neredeyse Güneydoğu'dan her gün gelen şehit haberleriyle gerilen Türkiye ve terörü kökünden kazımak için kıyasıya mücadele eden muhalefet partileri bu konudaki çözüm önerileriyle neredeyse seçim bildirilerinin en önemli başlığı haline getirdiler.
AKP, seçim beyannamesinde terörün çözümü ile igili vaadlerini iki cümleyle geçiştirdi. Özellikle Irak'ın güvenliğinden bahsedilen seçim beyannamesinde, "terör tehdidine karşı da her türlü tedbir er etkin bir şekilde alınacak" denildi. AKP'nin seçim bildirgesinde terörün çözümüne ilişkin kesin ifadeler yer almazken, sadece Milli Güvenlik Kurulu'na her türlü meşru olanakların verileceği vurgulandı.

YÖK'E DE ÇÖZÜM YOK

Bu arada Yüksek Öğrenim Kurumları (YÖK) ile ilgili AKP iktidarının TBMM'de yasalaştırdığı ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iade edilen YÖK yasası Meclis raflarında bekliyor. AKP'nin sürekli eleştiri oklarını yönelttiği YÖK konusuna seçim bildirgesinde yer vermezken, Eğitim bölümünde 57 ve 58. hükümetlerin üniversitelerle ilgili icraatlarını ve yeniliklerini anlattı.

DOKUNULMAZLIK YOK

Meclis'te AKP tarafından hazırlanan,"Siyasi Etik Komisyonu" nun kurulmasına ilişkin yasa teklifi de AKP'nin seçim beyannamesinde yer aldı. Ancak, çok tartışılmasına rağmen milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin bir söz ve düzenlemeye rastlanmadı. Bir önceki seçim beyannamesinde AKP, "milletvekili dokunulmazlıklarına geniş yer vermiş, yolsuzlukların önüne geçmek için" seçim meydanlarında söz vermişti. 22 Temmuz Genel seçimlerinde ise AKP'nin seçim beyannamesinde dokunulmazlıklara ilişkin bir söz ve vaade rastlanmadı.

TÜRBANA ARTIK ÇÖZÜM YOK

3 Kasım 2002 seçimlerinde, "türbana kesin çözüm getireceğiz" diye meydanlara çıkan AKP seçim bildirgesinde türbana çözüm önerileri getirmezken, 233 sayfalık kitapta türban konusuna yer verilmedi. (ANKA)