kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sarkozy'yi korkutan 'akıllı' cepler bizim vekillere de geliyor

ZÜBEYDE YALÇIN
Meclis'in yeni dönemde milletvekillerine dağıtacağı el bilgisayarlarının, Fransızların şüphe duyduğu Blackberry marka olup olmayacağı merak konusu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sarkozy'yi korkutan 'akıllı' cepler bizim vekillere de geliyor
Meclis Başkanlığı, 22 Temmuz'da seçilecek yeni milletvekilleri için hazırlanmaya başladı. İleri teknoloji üssüne dönüştürülmesi amaçlanan Meclis Metsis Projesi kapsamında, yeni dönemde vekillere dizüstü yerine fiyatları 800 YTL'den başlayan el bilgisayarları, ücretsiz olarak verilecek. İki yıl önce Almanya'da dile getirilen endişeler ve Fransız Hükümeti'nin geçtiğimiz günlerde Blackberry ile ilgili yaptığı ulusal güvenlik sorununa ilişkin açıklamaların ardından Meclis'e alınacak el bilgisayarlarının markası ise merak konusu oluyor. Meclis Başkanlığı, seçimi fırsat bilip, Meclis Enformasyon ve Telekomünikasyon Sistemleri (Metsis) Projesini hayata geçirmek için çalışmalarına başladı. Proje kapsamında 23. Dönem vekillerine, Türkiye'de özellikle şirketlerin yöneticileri tarafından yoğun olarak kullanılan PDA (el bilgisayarı) cihazları verilecek. Meclis'in, Nokia, Sony Ericsson, Palm, Blackberry gibi şirketler tarafından üretilen el bilgisayarlarından hangisini seçeceği, ihale sonucunda belli olacak. Vekiller, bu bilgisayarlarla Wi Fi (kablosuz) internet bağlantısı yapılabilecek. Sürekli güncel bilgiler, Bilgi İşlem Müdürlüğü'nce servis edilecek. Ayrıca proje kapsamında her milletvekiline bir PC bilgisayar da sağlanacak.

HIZI 100MB/S OLACAK
Meclis'in iletişim altyapısı yenilenecek ve tek çatı altında toplanacak. E-devlet uygulamalarının yanı sıra mdevlet denilen (mobil devlet) uygulamalar da hayata geçirilecek. Toplam 4 bin kullanıcıya ulaşacak sistemde, internet ve intranet yapısı için kullanıcı başına 100 Mb/s iletişim hızı sağlanacak. Bu iş için yüksek kapasiteli anahtarlama cihazları kullanılacak.

2 BİN YENİ TELEFON
Meclis Başkanlığı'nın yeni projesi, 4 bin aboneli bir telefon santrali kurulup 2 bin telefonun da yenilenmesini öngörüyor. Dect telefon sistemi, dahili abonelere Meclis'in her yerinden ulaşılmasını sağlayacak. Artan terör olaylarını da dikkate alan Meclis'te çevre güvenliği amaçlı yeni kameralar kurulacak. Güvenlik kameraları bir merkezden izlenebilecek.