kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hangi bölüme kaç net?

Üniversitede arzuladığınız bölüme girmek için hangi türden kaç net yapmanız gerekiyor. Bu soruların yanıtını eğitim uzmanları veriyor..
ÜNİVERSİTE sınavlarına uzun bir süredir hazırlanıyorsunuz. Bu uğurda birçok fedakârlığa katlandınız. Artık zaman geldi çattı. Yapacağınız şeyler belli. Fakat arzuladığınız bölümün puanına ulaşmak için kaç soruyu çözmelisiniz.? Ayrıca sınava katılan adaylar arasında sıralamanız nasıl olmalı ? İstediğiniz bölümde öğrenci alan üniversitelerin en yükseği ve en düşüğü hangisi. Bütün bu soruları eğitim uzmanlarımız belirledikleri meslek dallarında inceleyerek adaylar için hesaplar yaptılar. Sayısal puan türünden kimya öğretmeni olmak isteyen bir aday; Türkçe'den 25, sosyalden 17, fenden 27, matematikten 28 soru yapar. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) da 70 olursa Boğaziçi Üniversitesi kimya öğretmenliğine 350.713 puanla 9469 sıradan girebilir. Aynı aday Türkçe 23, sosyal 0, fen 20, matematik 22 yapmış olsun. Adayın AOBP'si ise 70 olsun. Bu aday Yüzüncüyıl Üniversitesi kimya öğretmenliğine 314. 591 puanla 50 bin 178 sıradan girebilir.

EŞİT AĞIRLIKLI PUAN TÜRÜ
Eşit Ağırlıklı Puan türünden Uluslarası Ticaret Bölümü'ne girmek isteyen bir aday; Türkçe'den 28, sosyaldan 27, fenden 9 ve matematikten 24 soru yaptığı ve AOBP'si 80 olduğu takdirde Boğaziçi Üniversitesi'nin Uluslarası Ticaret Bölümü'ne girebilir. Farklı bir öğrenci Türkçe'den 26, sosyaldan 25, fenden 0, matematikten 18 soru yapmış olsun. Bu öğrencinin AOBP'si de 70 olursa Celal Bayar Üniversitesi'nin aynı bölümüne hak kazanır.

SÖZEL PUAN TÜRÜ
Sözel puan türünden bir öğrenci çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliğine girmek istiyorsa; Türkçe'den 29, sosyalden 28, fenden 0, matematikten 19 soru yapar ve AOBP'si 80 olursa Gazi Üniversitesi'nin bu bölümüne girebilir. Aynı öğrenci Türkçe'den 28, sosyalden 27, fenden 0, matematikten. 16 soru yaparsa aynı bölümde Selçuk Üniversitesi'ni kazanabilir.