kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

15 milyon doları kasada tutmak için 60 milyon dolar lazım

YAVUZ BARLAS
GS Başkanı Canaydın, Divan Kurulu'na 'Sportif AŞ ile Futbol AŞ birleşmesinden kasamıza yılda 15 milyon dolar kalacak' derken, bunun için 60 milyon dolar gerektiğini söylemedi..
Galatasaray Kulübü'nün haziran ayı Divan Kurulu Toplantısı'nda Kulüp Başkanı Özhan Canaydın, halka açık Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş'yi birleştirme yolunda formülleri bulunduğunu belirterek, "Senede en az 15 milyon doların kasamızda kalması demektir bu. Çalışıyoruz'' dedi. Birleşme projesinin hâlâ devam ettirildiğine yönelik açıklamayı halka açık Sportif AŞ'nin yatırımcısından önce Galatasaray'ın Divan Kurulu üyeleri duydu. Oysa 26 Nisan'da Sermaye Piyasası Kurulu birleşme için çağrı şartı getirdiği günden bu yana aylar geçti ve yönetimden bu konuda yatırımcının aklındaki soru işaretlerini giderecek tek satır bir açıklama gelmedi. Nitekim bu nedenle de o tarihten bu yana çağrı yapılacak beklentisi ile hisseler yüzde 16 prim yaptı. Peki Galatasaray Başkan Canaydın'ın dediği gibi yılda 15 milyon doları kasada tutmak için yatırımcıya kaç para ödemek zorunda? Özhan Canaydın, Divan Kurulu üyelerine çağrının maliyetinden hiç bahsetmedi. Eğer bugün çağrı yapılsa tüm küçük ortakların hisselerini satın almanın maliyeti 60 milyon doları buluyor. Yani Galatasaray'ın önce 60 milyon doları bulup ardından kasada 15 milyon doları tutma hedefini ortaya koyası gerekiyor. Galatasaray, futbolcu paraları başta olmak üzere tüm giderlerin toplandığı Futbol AŞ ile tüm gelirlerin bilançosunda yer aldığı halka açık Sportif AŞ'yi birleştirmeye kalktı.

QVT ÖNCE KARŞI ÇIKTI
Bu karara başta halka açık hisselerin yüzde 19'unu elinde bulunduran yabancı fonlardan QVT karşı çıktı. Ve SPK, yine 26 Nisan 2007'de bu birleşme için Galatasaray Kulübü'ne 'küçük ortaklara hisseleri satın almak için çağrı yap' koşulunu getirdi. Yani SPK kısaca 'önce çağrı yap sonra birleşme başvurusu ile gel' dedi. SPK'ya göre çağrı işleminde kullanılacak değeri belirlemek için, birleşme planının kamuoyuna ilk duyurulduğu tarih olan 4 Ağustos 2006'dan önceki 3 aylık borsa fiyatının ortalaması alınacak. Buna göre çağrı fiyatı 108.5 YTL düzeyinde olacak. Yani Galatasaray'ın çağrı maliyeti 60 milyon dolar olacak. Şimdi hisseler 108.5 YTL'lik çağrı fiyatından hâlâ yüzde 17 daha ucuz. Eğer bu hisseler çağrı fiyatına yaklaşırsa çağrının cazibesi azalacak ancak 60 milyon dolarlık maliyet ortadan kalkmayacak.