kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Köylülük ve çiftçiliği ayırmamız lazım"

Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Dedelerimiz, babalarımız ne ekiyorsa hala onu ekiyoruz. Böyle bir şey yok. Bunu değiştirmemiz lazım. Köylülük ve çiftçiliği ayırmamız lazım. Köylülükten kurtulup, çiftçi olmamız lazım'' dedi.

Bakan Unakıtan, Vali Kadir Çalışıcı ve AK Parti Eskişehir milletvekili adayları Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren fabrikalarda incelemelerde bulundu. Bakan Unakıtan, Arçelik Buzdolabı Fabrikası ve Alp Havacılık'ta yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Unakıtan, daha sonra Eskişehir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çetinkaya'yı ziyaret etti. Türkiye'nin tarımda geleneksel bazı problemlerinin olduğunu ifade eden Bakan Unakıtan, şöyle konuştu: ''Tarımda en önemli sorunumuz verimliliktir. Verimliliği artıracak tedbirleri almamız lazım. Aksi takdirde kim ne kadar taban fiyat verecek, gelen iktidar ne kadar destekleme yapacak? Buna bakar dururuz. Ne ekersek ekelim onu daha verimli hale getirmeliyiz. Damlama sulamaya çok önem vermeliyiz. Tohum ıslahı çok önemlidir. Artık yavaş yavaş ürün değişikliğine gitmemiz lazım. Dünya değişiyor, her şey değişiyor. Daha fazla ne para ederse onu ekelim. Dedelerimiz, babalarımız ne ekiyorsa hala onu ekiyoruz. Böyle bir şey yok. Bunu değiştirmemiz lazım. Köylülük ve çiftçiliği ayırmamız lazım. Köylülükten kurtulup, çiftçi olmamız lazım.''

BESİ OSB'Sİ EK YATIRIM PROGRAMINA ALINDI

Çetinkaya da Beylikova'da kurulması planlanan Besi OSB'si için yardım talebinde bulunması üzerine Bakan Unakıtan, cep telefonundan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık'ı aradı. Bakan Unakıtan, Tıktık ile konuştuktan sonra Beylikova Besi OSB'nin 2007 yılı ek yatırım programına alındığını açıkladı. Unakıtan, Yörük Kırka Köyü muhtarının su isteği üzerine de Devlet Su işleri Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker'i cep telefonundan arayarak sorunu çözmesini istedi. Bu arada Emirler Köyü Muhtarı Mehmet Oruç, salondan ayrılmak üzere olan Unakıtan'a, ''Muhtarlar olarak az maaş alıyoruz, bunu biraz artırın. Mazot fiyatını da biraz düşürün. 65 yaş üstü emekliler maaş almakta zorluk çekiyor. Maaşlar eve gönderilsin. Milletvekilleri 8 bin YTL alıyor, bunun yüzde 10'unu bize verin yeter'' dedi. Bakan Unakıtan da ''Artık Eskişehir milletvekiliyim. Bunları daha çok konuşacağız. Milletvekillerine enflasyon oranında zam yaptık. Senin dediklerine de bakacağım. Ama seçimden sonra'' diye cevap verdi.

''BÜYÜK ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ KENT DIŞINA TAŞINSIN''

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen'i de ziyaret eden Unakıtan, burada bir araya gelen oda başkanlarıyla da görüştü. Birsen, ülke ekonomisine önemli katkısı olan Eskişehir'in, vergide pilot bölge uygulamasıyla cezalandırıldığını öne sürdü. Bu konuda her geçen gün esnaftan şikayet aldıklarını ifade eden Birsen, şöyle devam etti: ''Bu arada diğer illerde uygulanmayan yönetim teknikleri ve baskısı maalesef büyük sıkıntı yaratıyor. Özellikle küçük esnaf ve sanatkarın vergi dairelerine çağrılarak matrah artırımı konusunda zorlanmaları devlete yakışmayan manzaraların doğmasına neden oldu. Hatta bu o kadar yoğun bir şekilde yapılmıştır ki Eskişehir matrah artırımında iller arasında birinci sırada yer almıştır. Büyük mağazalara karşı değiliz ama Avrupa'da olduğu gibi büyük alışveriş merkezleri kent dışına taşınsın. Pastanede üretilen dondurmanın KDV'si yüzde 18, herhangi bir marka üretip sattığı zaman yüzde 8. Bu terziler arasında da var. Örneğin konfeksiyon üretimi yapan Cemalettin Sarar yüzde 8 KDV veriyor, ama terzi Saffet ise yüzde 18 veriyor.''

''NE OLUR NE OLMAZ SİZ PARA GELİNCE ALKIŞLAYIN''

Maliye Bakanı Unakıtan, gülerek, ''İyi ki gelmişim buraya. Cemalettin Bey malı götürüyor. Bunları not alıyorum. Maliye Bakanının geçtiği yerden öteki maliyeciler biraz değişik geçer. Bize binlerce iş geliyor. Atıyorum imzayı. Sonra böyle...'' dedi. Birsen'in, Eskişehir'de yaklaşık 1000 esnafın esnaf ve kefalet kooperatiflerinden kredi beklediğini söylemesi üzerine de Unakıtan, Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cebeci'yi cep telefonundan aradı. Bakan Unakıtan, Cebeci'ye Eskişehir ile Yunusemre Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatiflerinde kredi bekleyen esnafa gerekli kaynağın sağlanması konusunda talimat verdi. Unakıtan, telefon görüşmesinin ardından kendini alkışlayan esnafa gülerek, ''Durun şimdi. Ne olur ne olmaz siz para gelince alkışlayın'' dedi. Birsen, Bakan Unakıtan'a Osmanlı armasının bulunduğu bir tablo hediye etti.