kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kene bir ayda 5 can aldı

Yeni Haber
Son yıllarda daha sıkça duyulmaya başlayan, bahar-yaz dönemlerinde artış gösteren ve ağırlıklı olarak keneler aracılığıyla insanlara bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı sonucu, son bir ay içerisinde 5 kişi hayatını kaybetti.

İlk olarak 1944 yılında Kırım'da, sonra 1956 yılında Kongo'da görülen hastalığa bu nedenle bu isim verildi. 2002 yılında Türkiye'de kendisini göstermeye başlayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı sonucunda ölümler günden güne artmaya başladı.

Önceki gün de Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Vezirköprü İlçesi Kuyumcu Köyü'nden kene ısırması vakası ile gelen Yeter Yılmaz (43) hayatını kaybetti. 17 Mayıs'ta Yozgat'ın Kadışehri ilçesine bağlı Yavuhasan köyünde yaşayan 4 çocuk babası Halil Tekin (48) 5 Haziran'da Sivas'ta 4 çocuk annesi Hatice Uzun (34) 10 Haziran'da Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Kayalar köyünden Bahar Kaplan (16) ile Karakaya köyünden Şaziye Bölükbaşı (54) kene tarafından ısırılmaları sonucu yakalandıkları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı sebebiyle hayatını kaybetti. KKKA hastalığı şüphesiyle hayatını kaybettiği belirtilen Yeter Yılmaz'ın Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderilen kan örnekleri incelenmesi sonucunda kesin ölüm nedeni açıklanacağı öğrenildi. Bunun yanısıra, Yılmaz'ın hastalık belirtileri yaşadığı halde hastaneye geç başvurduğunu belirtildi.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde meydana gelen KKKA hastalığı sonucunda meydana gelen ölüm olayının ardından harekete geçen Samsun Valiliği, Samsun Vali Yardımcısı Raif Özener başkanlığında, Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Tarım İl Müdür vekili Kadir İspirli ve OMÜ Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünden Prof Dr. Levent Doğancı'nın katılımıyla basına kapalı toplantı düzenlendi.

Toplantı ardından açıklama yapan Vali yardımcısı Raif Özener, Samsun'da son bir ay içerisinde 560 kene ısırması vakasıyla hastaneye başvurulduğunu belirterek, "Bunlardan 20 tanesi KKKA ile hastaneye yatmış, 8 vaka Samsun'a ait. Bunlardan bir tanesi hayatını kaybetti." dedi. Samsun'da kene ısırması olaylarına karşı hastanelerdeki sağlık personelinin eğitildiğini belirten Vali yardımcısı Özener, "Halen Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 3 hasta yatmaktadır. Hastaların biri Samsunlu, diğerleri ise Amasya'dan sevkli gelmiştir." diye konuştu.

(CHA)
Yazarlar