kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'ta büyük provokasyon!

Yeni Haber
Askariye Camisinin minareleri havaya uçuruldu...
Irak'ta geçtiğimiz yıl kubbesine düzenlenen saldırının ardından şiddetli iç çatışmaların meydana geldiği Askariye türbesinin minareleri bugün büyük patlamalar sonucu yıkıldı. Şiilerin Irak'taki 4 kutsal mekânından biri olan ve Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra'da yer alan türbeyi hedef alan saldırının iç çatışmaları alevlendirmesinden endişe ediliyor.

Samarra sakinleri, 2006'da düzenlenen saldırıda kubbesi hasar gören Askariye türbesinde yerel saatle 09:00'da iki büyük patlamanın meydana geldiğini bildirdi.

Patlamanın ardından iki minare yıkıldı. Görgü tanıkları, patlamadan önce silahlı kişilerle polis arasında çatışma çıktığını aktardı. Bazı kaynaklar ise dün türbeyi korumakla görevli ekibin Bağdat'tan gelen yeni bir ekiple değiştirildiğini kaydetti.

Irak'taki Şii türbelerinden sorumlu vakfın başkanı Şeyh Salih el Haydari, saldırıdan direnişçileri sorumlu tuttu. Haydari, 'terörist saldırı' olarak nitelendirdiği eylemin mezhep çatışmasını hedeflediğini söyledi.

22 Şubat 2006'da aynı türbeyi hedef alan saldırıdan sonra ülkede hâlâ devam eden iç çatışmalar başlamıştı.


CAMİ SALDIRISI, ABD ORDUSUNU ALARMA GEÇİRDİ



Irak'ın Samarra kentinde bulunan ve geçen yıl uğradığı saldırıyla ülkedeki iç savaşın şiddetlendiği Askeriye Türbesi'ne düzenlenen yeni saldırı, Amerikan ordusunu alarma geçirdi. Camiye ait iki minarenin yıkıldığı bombalı saldırının ardından iç çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden endişe eden ABD ordusu, gelişmeleri çok yakından takip ettiğini duyurdu.

Bağdat'ta bir açıklama yapan ABD ordusu sözcülerinden Yarbay Christopher Garver, "Geçen yılki saldırının sonuçlarını göz önünde bulundurarak gelişmeleri çok dikkatli takip ediyoruz" dedi. Garver, olayla ilgili şu ana kadar herhangi bir tutuklama yapmadıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz yıl uğradığı saldırıyla kubbesi yıkılan Askeriye Türbesi'nin iki minaresi, bugün gerçekleşen bombalı saldırının ardından çökmüştü. Türbeye düzenlenen saldırı, geçtiğimiz yıl tetiklediği çatışmalarla ülkeyi iç savaşın eşiğine getirmişti.

BAĞDAT'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Bağdat'ın kuzeyinde Samarra kentindeki Askeriye Altın Kubbe Türbesinin geçen yılki saldırının ardından bu sabah yeniden bombalanması sonucu Irak hükümeti, başkent Bağdat'ta yerel saatle 15.00'ten itibaren süresiz olarak sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Başbakanlık bürosu tarafından yapılan açıklamada, Bağdat'ta saat 15.00'ten itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı bildirildi.