kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Guardian gizli BM raporunu ele geçirdi

Yeni Haber
De Soto'nun hazırladığı raporda, ABD Orta Doğu'daki başarısızlık nedeniyle eleştirildi. ..
İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, BM tarafından hazırlanan raporda ABD'nin Orta Doğu'daki başarısızlık nedeniyle eleştirildiğini yazdı.

Guardian'a göre, BM'nin Orta Doğu özel temsilcisi Alvaro de Soto'nun hazırladığı ''End of Mission Report: Görev Sonu Raporu'' başlıklı 53 sayfalık raporda, ABD'nin bölgedeki diplomatik başarısızlıkları sıralandı.

5 Mayıs 2007 tarihli raporda De Soto'nun, İsrail'i de barış
görüşmelerine başarılamayacak ön koşullar getirmekle suçladığı
bildirildi. 53 sayfalık raporda, Filistin'i de şiddetten dolayı kınayan De Soto'nun, raporun tek yazarı olduğu bildirildi.

Halen New York'ta olduğu bildirilen Alvaro de Soto ise Guardian'a
raporun kurum içi belge olduğunu, kamuya açık bir yanı da bulunmadığını söylemekle yetindi.

Bu arada haberi manşetten yayımlayan Guardian gazetesi, raporun tam da Gazze'deki şiddetin yükseldiği ve Hamas'ın 26 Filistinliyi öldürmesiyle iç savaş noktasına ulaştığı bir noktada ortaya çıktığı yorumuna da yer verdi.

Raporda Israil'i görüşmelere başlanması için yerine getirilmesi mümkün olmayan ön şartlar talep etmesinden dolayı kınayarak "Batılı ülkeler rehberliğinde gerçekleşen barış görüşmeleri büyük ölçüde saptırılmaya başladı," ifadesini kullanıldı.

De Soto raporda ayrıca ABD, Avrupa Birliği, Rusya ve Birleşmiş Milletlerin İsrail konusunda artık bir 'kenar süsünden' farkı kalmadığının altını çiziyor.