kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Terörle mücadelede en büyük engel Erdoğan

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle mücadele konusundaki en büyük engelin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.

Baykal, dün gerçekleştirilen terör toplantısının "zirve" olarak algılanamayacağını da ifade etti. Baykal, Kuzey Irak'taki terör varlığı sona erdirilmediği sürece Türkiye'deki terörün bitirilemeyeceğine işaret etti. Baykal, Türkiye'yi yönetenlerin Kuzey Irak konusunda dünyayı ikna etme sorumluluğu bulunduğunu belirtti. Baykal Meclis'i olağanüstü toplama konusunda ise bu haftanın geçmesini bekleyeceklerini bildirdi.

CHP Lideri Baykal, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ile parti genel merkez binasında görüştü. Yaklaşık 50 dakika süren görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Baykal, Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğine işaret ederek, terörün toplumsal ve siyasal yaşamın temel ekseni haline geldiğini ifade etti.

Hükümetin terörle mücadele konusunu kavrayamadığını savunan Baykal, "Hükümetin terörle mücadele konusundaki davranışları toplumda hayal kırıklığı yarattı. Acı olan iktidarın zihnindeki terörle mücadele anlayışının hiçbir şekilde bu konunun önemine ve yarattığı tehlikeye uygun olmadığı gerçeğidir" dedi.

Baykal terörün altında Türkiye'nin Iraklılaştırılmasının yattığını belirtti ve hükümetin bu konuya da gereken önemi vermediğini söyledi.

DESTEK KUZEY IRAK'TAN


Baykal, Türkiye'deki terörün ana kaynağının Kuzey Irak olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan'ın "Kuzey Irak'ta 500 terörist var. Türkiye'de dağlardaki 5 bin teröristle ilgili mücadele bitti mi ki Kuzey Irak'taki 500 kişiyle uğraşma safahatine gelinecek?" sözünü anımsatan Baykal, "Türkiye'yi yönetenlerin sözü bu olamaz. Bu söz Barzani'nin, Talabani'nin sözüdür. Kavrayamadılar sorunu" diye konuştu.

"Terörün Irak'taki desteği ortadan kalkar, terör öyle biter" diyen Baykal, Irak'tan Türkiye'ye terör ihraç edilmesinin uluslar arası hukuk açısından da gayrimeşru olduğuna dikkat çekti. Baykal, Kuzey Irak'taki terör varlığının "Türkiye'yi yönetenler" tarafından bütün dünyaya anlatılması gereğine işaret etti.

Irak'taki terör konusunda mutlaka bir yaptırıma gidilmesi gerektiğini de vurgulayan Baykal,Irak, Kuzey Irak ve ABD'nin PKK ile Türkiye arasında net bir tercih ortaya koyması gerektiğini söyledi. Baykal, "Bunu sağlamak Türkiye'yi yönetenlerin sorunudur" dedi.

HÜKÜMET SİSTEMATİK YANLIŞLAR YAPTI

Baykal, AKP hükümetinin iktidarı boyunca terör konusunda sistematik yanlışlar yaptığını söyledi. Baykal, bu yanlışları ise 'Eve Dönüş Yasası, Öcalan'a af tartışmalarına yol açan Terörle Mücadele Yasası ve Dubai'de imzalanan Kuzey Irak'a girilmemesi koşulunu öngören 1 milyar dolarlık anlaşma' olarak sıraladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ı terörle mücadele konusundaki en büyük engel olarak nitelendirdi. Baykal, "terörle mücadeledeki en büyük engel Başbakan Erdoğan'dır. Onun bu yaklaşımı var olduğu sürece Türkiye terörle mücadele konusunda caydırıcı bir mücadele sergileyemez" diye konuştu. Terör toplantısını da değerlendiren Baykal, devlet kurumlarının birbiriyle konuştuğunu ve bunun da zirve olarak adlandırıldığını belirterek "bunu zirve olarak algılamamak lazım. Üzüntü verici bir tablo" dedi. CHP Genel Başkanı Meclis'i 3 yıldır terör konusunda olağanüstü toplantıya çağırdıklarını ancak hükümetin buna yanaşmadığını da ifade ederek, olağanüstü toplantı çağrısını Sezer'in Referandum Yasası konusunda karar vermesinin ardından netleştireceklerini ve bir hafta süreyle daha bekleyeceklerini söyledi. Baykal, Erdoğan'ın cami protestolarına yönelik tepkilerini ve protestocular hakkında inceleme başlatılmasını da " bunlar Erdoğan'ın ruh halini yansıtıyor" sözleriyle eleştirdi. Baykal, camide protesto yapılmasının yanlış olduğunu da sözlerine ekledi.

SOLU VE TERÖRÜ DEĞERLENDİRDİK

Baykal, İtalyan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı D'Alema ile yaptığı görüşmeye ilişkin de açıklamalarda bulundu. Baykal, D'Alema'yı CHP'de görmekten büyük mutluluk duyduğunu, D'Alema'nın Türkiye'nin dostu olduğunu ve CHP'ye yakın bir isim olduğunu belirtti.Baykal, D'Alema ile Türkiye'deki sol partilerin seçim işbirliği konusuyla İtalya'daki Zeytin Dalı uygulamasını değerlendirdiklerini söyledi. Baykal, terör konusunu da görüştüklerini ifade ederken D'Alema'ya kaygılarını anlattığını söyledi. D'Alema ise gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederken iki günlük Türkiye ziyareti boyunca iktidar ve muhalefet temsilcileri ile bir araya geldiğini, yaptığı görüşmelere ilişkin detayları düzenleyeceği basın toplantısında kamuoyuyla paylaşacağını bildirdi.

(ANKA)