kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB'den İran'a hem kınama, hem çağrı

Yeni Haber
AB dönem başkanı Almanya'nın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) temsilcisi Büyükelçi Klaus Peter Gottwald, "Sorunun çözümü için en iyi yol müzakeredir" diyerek, İran'ı AB ile müzakerelere geri dönmeye çağırdı.

Viyana'da yapılan olağan UAEK yönetim kurulu toplantısında AB adına açıklama yapan Gottwald, İran'ın BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca atması gereken adımları atmadığının UAEK raporunda teyit edildiğini ifade ederek, "AB bu durumu kınamaktadır" da dedi. Gottwald, İran'ın bugüne kadar açıklığa kavuşturulamamış sorunları aydınlığa kavuşturma yolunda adım atmamış olmasının da "endişe ile kaydedildiğini" söyledi. İran yönetiminin BM Güvenlik Konseyinin talep ettiği gibi uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesini ve santrifüj yerleştirmekten vazgeçmesini beklediklerini ifade eden Gottwald, "Arak bölgesindeki ağır su reaktörü inşaatına ısrarla devam edilmesini de kınadıklarını" kaydetti.

İran yönetimini UAEK ile şeffaf işbirliği yapmaya çağıran Gottwald, "İran'ı Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ek protokolünü onaylamaya ve gerekli şeffaflık önlemlerini almaya davet ediyoruz" diye konuştu. NPT ek protokolü, UAEK müfettişlerinin, anlaşmaya taraf ülkelerin nükleer tesislerinde önceden haber vermeden ani denetim yapmalarını öngörüyor. BM Güvenlik Konseyinin 1747 sayılı kararının "taleplerin yerine getirilmemesi halinde daha ileri derecede yaptırım uygulanmasını" öngördüğüne işaret eden Almanya'nın daimi temsilcisi Gottwald, AB'nin, "İran'ın nükleer programıyla ilgili soruna uzun dönemde çözüm bulunması önerisinin hala geçerli olduğunu" bildirdi. İran'a AB üçlüsü ile görüşmelere başlaması çağrısını yineleyen Gottwald, "İran'a müzakere kapısının açık olduğunu" kaydetti. Kurumun Viyana'daki merkezinde 11 Haziran günü başlayan UAEK yönetim kurulu toplantısına yarın da devam edilecek.