kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SARKOZY ALKOLLÜ MÜYDÜ? .... Nicolas Sarkozy'nin, G-8 toplantıları sırasında alkollü olarak gazetecilerin karşısına geçmiş olabileceğini düşündüren görüntüler, internette 1 milyondan fazla tıklandı.

Hizbullah'ı davet ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Ortadoğu'da çözüm girişimi başlattı. İsrail basını, önümüzdeki ay yapacağı Lübnan zirvesine ABD'nin terör listesindeki Hizbullah'ı da davet edeceğini yazdı ..
Türkiye'nin, geçen yıl Filistin'de seçimi kazanan Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'i Ankara'ya çağırması dünyanın gündemine oturmuştu. Hatta AB ve ABD'nin terör listesinde bulunan Hamas'ın sürgündeki bir liderinin gelmesi, Washington'la ilişkilerde büyük yara açmıştı. İşte benzer bir kriz yine kapıda. Bu kez taraf, Türkiye değil Fransa. Ülkenin çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Lübnan'da çatışmaların durması ve istikrarlı bir hükümetin çalışabilmesi amacıyla başkent Paris'te önümüzdeki ay bir zirve düzenleyecek.

'SİYASETİN ÖNEMLİ PARÇASI'
İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Lübnan'daki tüm tarafların buluşturulmasının planlandığı zirvede ABD, İsrail ve İngiltere dahil 6 ülkenin terör listesinde bulunan Hizbullah'ın yetkilileri de yer alacak. Gazete, ülkenin dini ve siyasi yetkililerini bizzat Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in çağırdığına dikkat çekti. Bir bakanlık yetkilisi de, "Amacımız tüm taraflar arasında güveni sağlayabilmek. Çatışmayı sona erdirme fırsatımız var ve Hizbullah'la görüşmemek, bu örgütün önemli bir parçası olduğu Lübnan siyasetini göz ardı etmek anlamına gelir" şeklinde konuştu.

"FRANSA'NIN İMAJI ÖNEMSİZ"

Yetkili, "ABD ve İsrail'in terör örgütü kabul ettiği bir kurumu çağırmaktan kaygı duymuyor musunuz?" şeklindeki bir soruyu ise, "Öncelikli olan Lübnan'ın istikrarıdır. Fransa'nın imajı değil" şeklinde yanıtladı. Hem Hizbullah, hem de Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'nın daveti memnuniyetle karşıladığı bildirildi. Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın başını çektiği İsveç, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerin de benimsediği politika çerçevesinde Hizbullah için "ülke nüfusunun büyük kısmını temsil ettiği için terör örgütü olarak nitelenemez" düşüncesi hâkim. Mecliste çok sayıda milletvekili olan Hizbullah'ın hükümette 13 bakanı var. Gazete, "Sarkozy'nin AB'ye Hizbullah'ı terör örgütü listesine alma baskısı yapabileceği umutları da bu davetle son buldu" dedi.