kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şimon Peres İsrail Cumhurbaşkanı oldu

Yeni Haber
İsrail'in en deneyimli politikacılarından Şimon Peres, cumhurbaşkanı seçildi...
İsrail'in kanal 2 televizyonu, Cumhurbaşkanlığı için yapılan nihai oylamada, ilk turdaki rakipleri çekilen Peres'in cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu.

Peres, 120 üyeli mecliste (Knesset) yapılan ilk tur oylamada 58 oy alırken, rakipleri Likud'un adayı ve eski meclis başkanı Reuven Rivlin 37, İşçi Partisi'nin adayı Colette Avital ise 21 oyda kaldı.Knesset üyelerinden 3'ü boş oy kullandı, bir oy geçersiz sayıldı.

Milletvekillerinin tek tek adlarının okunarak oy verdiği ilk turdan sonra Rivlin ve Avital yarıştan çekildi. Avital ve Rivlin peş peşe, yarıştan çekildiklerini, Peres'i destekleyeceklerini açıkladılar.Peres, birinci oylamadan 45 dakika sonra yapılan ikinci oylamada ise 86 oy alarak cumhurbaşkanı seçildi. Oylamada 23 milletvekili karşı oy, 8 milletvekili çekimser oy kullandı.

Peres'i ilk kutlayan, hakkındaki cinsel taciz suçlamaları nedeniyle görevi askıya alınan eski Cumhurbaşkanı Moşe Katsav oldu.Peres, tebrikleri kabul ettikten sonra Başbakan Ehud Olmert ile birlikte salondan ayrıldı.

ŞİMON PERES KİMDİR?

2 Ağustos 1923'de Polonya'da, "Szymon Perske" adıyla doğan ve 1934 yılında ailesiyle birlikte İsrail'e göç eden Şimon Peres, 50 yıl boyunca İsrail siyasetinde aktif rol oynadı.1959 yılından bu yana İsrail parlamentosunda görev yapan Peres, 1984-86 ve 1995-1996 yılları arasında Başbakanlık yaptı. Peres, İsrail kabinelerinde Dışişleri, Savunma ve Maliye bakanlıklarını üstlendi.

Yaser Arafat ve İsrail'in eski Başbakanlarından, aşırı sağcı bir İsrailli tarafından öldürülen İzak Rabin'le birlikte, Orta Doğu barış sürecine katkılarından dolayı 1994 yılında Nobel Barış Ödülü'nü alan Şimon Peres, 1997 yılında, Filistinlilerle barış için Peres merkezini kurdu.

İsrail İşçi partisinin de uzun yıllar başkanlığını yapan Şimon Peres, geçen seçimler sırasında, İşçi partisinden ayrılarak, Kadima partisine katıldı ve Olmert hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.

Peres, 2000 yılında da Cumhurbaşkanı adayı oldu. Ancak Likud'un adayı Moşe Katsav cumhurbaşkanı seçildi.Peres'in Cumhurbaşkanlığı, Başbakan Olmert tarafından da kuvvetle desteklendi.

Şimon Peres'in İbranice, İngilizce ve Fransızca basılı eserleri bulunuyor. Peres, evli, 3 çocuk ve 6 torun sahibi.