kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Polis ırkçı ifadeler kullanabilir"

Yeni Haber
Avrupa Birliği üyesi Danimarka'da polis yetkilileri tarafından hazırlanan bir raporda, Danimarka polisinin göçmenler hakkında ırkçı ifadeler kullandığı belgelendi. Ancak Danimarkalı yetkililer, polisin bunları göçmenlerin yüzüne karşı söylemedikleri için soruşturma açmaya gerek olmadığına karar verdi.

Danimarka'da Türkçe yayınlanan Haber gazetesine göre Danimarka polisinin geçen Ocak ayında bir Türk için ırkçı sözler sarf ettikleri belgelenmesi ardından bu kez bizzat polis yetkilileri tarafından yapılan bir araştırma, Danimarka polisi içinde ırkçı ifade kullanımının çok daha yaygın olduğunu ortaya çıkardı.

Ülkenin ikinci büyük kenti Aarhus'ta görevli polisler arasında yapılan araştırmada, şehrin özellikle Arap ve Somalililerin yoğun olarak yaşadıkları Gellerup semtinde görev yapan polislerin, iş yerlerinde göçmenlerden bahsederlerken, "karakafa", "maymun" gibi ifadeler kullandığı belgelendi.
Araştırma sonunda yayınlanan raporda, polislerin kendi aralarında konuşurken özellikle Somalilileri aşağıladıkları vurgulandı.

Raporda örnek verilen hikayelerden birinde polislerin birbirine fıkra olarak, Somali'den Danimarka'ya gelen göçmenlerin ilk iş olarak elektrikli fırında yemek yapmak için çevrede odun topladıklarını anlattığı ifade ediliyor.
Danimarkalı polislerin ayrıca Pakistan'daki deprem esnasında yaptıkları bir sohbette de Pakistanlıları Allah'ın cezalandırdığını ve kendi başlarının çaresine bakmaları gerektiğini söyledikleri ifade ediliyor. Raporda, Danimarkalı polislerin yine Somalililer hakkında "Doğarken yatak yüzü görmüyor ahırda doğuyorlar" diye dalga geçtikleri kaydedildi.
Rapora göre bir başka polis memuru, arada bir dünya nüfusunun ayıklanması gerektiğini söyleyerek yakında sıranın Ortadoğu'ya geleceğini İsrail ve Filistinlilerin de ortadan kaldırılmalarının yararlı olacağını söyledi.

SUÇ VAR CEZA YOK

Raporda belgelenen ırkçı sözlerin sarfedildiği karakoldaki polis yetkilileri ve bölge emniyet müdürleri ise belgelere rağmen herhangi bir işlem yapılmayacağını belirtti.

Yetkililer, bu tür olayları talihsizlik olarak nitelediklerini kaydetti ancak memurlar hakkında yasal işlem yapılmayacağını, zira sarfedilen sözlerin doğrudan göçmenlerin yüzüne karşı söylenmediğini ifade etti.

(ANKA)