kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mortgage'ı seçen 100 YTL'lik vergi iadesini cebine atacak!

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Mortgage yasasının yürürlüğe girdiği 6 Mart'tan sonra konut kredisi alana 3 aylık BSMV iadesi verilecek. Yüzde 5'lik BSMV iadesi nedeniyle aylık 1000 YTL konut kredisi ödeyen bir tüketicinin ortalama 100 YTL kadar iade alacağı belirtildi..
Konut Finansmanı Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte vatandaş Ankara'yı soru yağmuruna tuttu. Sanayi Bakanlığı'na soru üstüne soru gönderen vatandaşların ağırlıklı olarak kriz dönemlerinin izlerini yansıttığı görüldü. Ekonomik istikrarsızlık sürecinde bankaların kredi faizlerini tek taraflı artırma kararı alması, uzun dönemli konut kredisi kullanacak vatandaşların borca girmeden sıkı araştırma yapmasını gerektirdi. Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, mortgage sonrasında, sabit faizli konut kredilerinin otomatik olarak 'değişken faizli kredi'ye dönüştüğü gibi bir izlenim doğduğunu belirterek "Böyle bir şey yok" dedi.

BELİRSİZLİK YARATILDI
Konut Finansmanı Yasası'nın 6 Mart 2007'de yürürlüğe girdiğini ve daha önce konut kredisi alan vatandaşlara 3 ay yani 5 Haziran 2007 akşamına kadar seçimlik hak tanındığını anımsatan Pektaş, "Tahminlerimize göre tüketicilerin çok büyük bölümü eski konut kredilerinin mortgage kapsamına girmesine sıcak baktı. 'Mortgage istemiyorum' diye dilekçe verenlerin sayısı azınlıkta kaldı. Bu verileri Bankalar Birliği'nden alıp, açıklayacağız" diye konuştu. Mortgage kredisinde bankaların, tüketiciye sözleşme öncesi bilgi formu sunmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Pektaş, "6 Mart'tan sonra sabit faizli konut kredisi kullanan bir vatandaş artık mortgage hükümlerine tabi. Örneğin, kredi borcunu erken ödemek isterse yüzde 2 ceza ödeyecek. Ama sözleşme öncesi bilgi formu ancak 5 Haziran'dan sonra hazır hale geldi. Ara dönemde kredi kullananlar açısından ortaya çıkacak hukuki ihtilafları mahkemeler çözecek" dedi.

YÜZDE 5 BSMV İÇİN UYARI

Pektaş, kredi taksitleri üzerinden ödenen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yönüyle tüketicileri uyarmayı da ihmal etmedi. Pektaş, şu açıklamayı yaptı: "Diyelim ki yeni konut kredisi kullandınız. Ayda 1000 YTL ödüyorsunuz. Bu tutarın 200 YTL'si anapara, 800 YTL'si faiz olsun. 800 YTL'lik dilim için ayda 40 YTL (yüzde 5) BSMV tahsil ediliyor. Oysa mortgage kredi ödemelerinde BSMV yok. Ancak bazı bankalar yasanın yürürlüğe girdiği Mart 2007'den sonra açtığı konut kredilerinde de BSMV tahsilatına devam etmiş. Şimdi vatandaşlar bankalara başvurarak mart-haziran dönemine isabet eden 3 aylık BSMV'nin iadesini isteyebilir. Bu tutar ortalama 100 YTL civarında olabilir. Gelir İdaresi'nin yayımladığı tebliğ de vergi alınmamasını, usulsüz alınan verginin iade edilmesini içeriyor." Bu arada bankaların BSMV iadesine başladığı öğrenildi.
Haberin fotoğrafları