kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Merkel liderler zirvesinde...

'Rusya düşman değil'

G-8 zirvesinde Putin'le baş başa yediği yemek sonrası ABD Başkanı Bush, "Rusya, Avrupa'ya saldırmayacak" dedi. Resmi görüşmelerde liderler, küresel ısınmaya karşı taslakta anlaşma sağladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Rusya düşman değil'
ABD Başkanı George W. Bush ile Rusya lideri Vladimir Putin, G-8 zirvesinin açıldığı günün akşamı başbaşa yemek yedi. Baltık Denizi kıyısındaki dostluk yemeğinde iki lider aralarındaki buzları eritmeye çalıştı. Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, "hoş ve samimi" bir atmosferde geçen yemekte, iki liderin füze kalkanı, Kosova'ya bağımsızlık, enerji politikaları ve İran gibi tansiyonu yükselten konularda fazla detaya inmediğini belirtti. "Dostluk yemeğinin" resmi görüşme öncesine denk getirilmesine dikkat çekti.

FÜZE ÖNERİSİ GETİRDİ
Sözcü Dmitry Peskov, Doğu Avrupa'ya yerleştirilecek füze savunma sisteminin İran ve Kuzey Kore gibi "haydut devletleri" hedeflediği yönündeki ABD resmi açıklamasını "yetersiz" bulduklarını belirtti. Yemekten sonra Amerikalı gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Bush, "Putin'in Avrupa'ya saldırmayacağını" söyledi. "Rusya düşmanımız değil. Askeri bir misillemeye gerek yok. Rusya ile savaşta değiliz" diyerek ortamı yumuşattı. Tavrıyla, "korkacak bir şey yok" diyen Bush, Putin'in son dönemdeki sert açıklamalarının gelecek yıl yapılacak seçimlere yönelik olduğunu ve iç politik endişelerle yapıldığını ima etti. Dünkü resmi görüşmede Putin, Bush'a, "Avrupa'ya kurulacak füze savunma sistemi yerine Azerbaycan'dan kiralanan bir Rus füze radar sisteminin ortaklaşa kullanılmasını" önerdi. Bush'un Doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmek istediği füze sistemlerinden vazgeçmesini istedi.

SICAKLIKTA ANLAŞTILAR
Dün sona eren G-8 zirvesinde küresel ısınmaya karşı mücadele konusunda anlaşmaya varıldı. Kararı sevinçle karşılayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Anlaşmaya varılması büyük bir başarıdır" dedi. Merkel, zirveye katılan liderlerin "karbon emisyonlarının 2050 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılmasını dikkate alacaklarını" kaydetti. Süreç, BM çatısı altında yürütülecek. Zirveyi protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemler konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine de Başbakan Merkel, barışçı gösterileri her zaman desteklediğini, ancak şiddete hiçbir zaman izin verilemeyeceğini söyledi.
Haberin fotoğrafları