kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Ekonomide AKP bilindik CHP donanımlı MHP deneyimli

Ülkenin gündeminde öncelikli konu olan ekonomi politikaları ile ilgili parlamentoya girmesi muhtemel siyasi partilerin ekonomik programlarını öğrenmek seçmenin doğal hakkıdır . Hatta seçmenlerden bazıları bu görüşleri öğrendikten sonra oy vereceği partiyi belirler. Bu nedenle partilerin aday isimleri, izleyeceği politikalar konusunda ipuçları verebilir. Elbette seçim beyannameleri açıklandığında, partilerin izleyeceği ekonomi politikasında izleyecekleri yöntem belli olacak. Bu nedenle bilinçli seçmen dört gözle parlamentoya girmesi muhtemel partilerin seçim beyannamelerini bekliyor

AK Parti değişir mi?
AK Parti 5 yıla yakındır iktidarda . 57'nci Ecevit Hükümeti döneminde IMF ile yürütülen ekonomik istikrar programına bağlı kalarak ilave bazı değişiklikler ile ekonomi politikasını ortaya koydu. Özelleştirmeye çok önem verdi ve bence bu konuda önemli mesafede kat etti. Enflasyonun düşürülmesi ve döviz girişi konusunda başarılı. İşsizliği çözme, yatırımlar ve cari açık konusunda önemli bir performans ortaya koyamadı. Aday listesine baktığımızda mevcut ekonomi kurmayları Ali Babacan, Kemal Unakıtan, Nazım Ekren, Şaban Dişli ve Nurettin Canikli gibi isimlerini muhafaza etmiş, ancak Abdüllatif Şener ve Ali Coşkun gibi partinin kuruluşunda görev alan ekonomi kurmayları ile yollarını ayırmış gözüküyor. Mevcut kurmaylarına ASO Başkanı Zafer Çağlayan ve Mehmet Şimşek'i ilave ederek, yeni dönemde daha liberal bir ekonomi politikası izleyeceği izlenimini veriyor. AK Parti' nin yeni dönemde yatırımlar ve işsizlik konusunda politika geliştirmesi bekleniyor.

CHP göreve hazır
CHP aday listelerinde ekonomi alanında çalışmış çok sayıda önemli isimlerin olduğunu görüyoruz . İlk göze çarpanlar arasında
Akif Hamzaçebi, Kemal Kılıçdaroğlu, Prof. Dr. Oğuz Oyan, İlhan Kesici, Lütfullah Kayalar, Algan Hacaloğlu, Faik Öztrak, Mustafa Özyürek, Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Birgen Keleş, Mevlüt Aslanoğlu gibi isimler yer almaktadır. CHP'nin iktidara gelmesi halinde global dünya ile bütünleşen, ancak ulusal ve sosyal dengeleri de göz önünde bulunduran bir ekonomi politikası izlemesi bekleniyor. Piyasaları rahatsız etmeyen, sosyal dengeleri göz ardı etmeyen ve uluslararası finans kuruluşları ile daha duyarlı bir ekonomi politika izleme ihtimalinin ağırlıklı olduğunu ve özellikle cari açık ve işsizlik konusunu gündemine alabileceği CHP ekonomi kurmaylarınca seslendiriliyor.

MHP bekliyor
MHP aday listelerinde de çok sayıda ekonomi kurmaylarına yer verildiğini görüyoruz. 57. Hükümet döneminde 2001 kriz deneyimi bulunan MHP, bu kez ekonomiye daha çok önem verdiğini görüyoruz. MHP olası bir Hükümet ortaklığında ekonomi alanında görevlendirebileceği isimler arasında Cihan Paçacı, Kenan Tanrıkulu, Oktay Vural, Tunca Toskay, Doğan Cansızlar, Emin Haluk Ayhan ve Kadir Boy gibi ekonomi bürokrasisinde ve siyasette deneyimli kişiler bulunmaktadır. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin iktidarda yer alması halinde muhtemel Hükümet ortağı CHP ile ekonomide uzlaşmacı ve piyasaları rahatsız etmeyen ancak bir miktar ulusalcı bir ekonomi politikası izleyeceği yorumları yapılmaktadır. Devlet Bahçeli'nin global dünyayı göz ardı etmeyeceği, ancak ulusal değerleri de dikkate alan ve IMF ile yürütülen ekonomik istikrar programına sosyal dengeleri ilave eden bir ekonomi politikası izleyebileceği tahmin ediliyor.
Hükümette yer alması muhtemel üç partinin ekonomi kurmayları ve olası uygulanacak ekonomi politikaları ile ilgili tahminlerim bu yönde. Ancak önümüzdeki hafta açıklanacak seçim beyannamelerinde daha açık ip uçlarına sahip olacağız.