kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
A. F. Rasmussen

'Müslüman kadın istediğini giysin'

Sadi TEKELİOĞLU / KOPENHAG
Danimarka yeni İslam tartışmasına sahne oluyor. Bu kez konu türban... Türbana karışılmamasını söyleyen Başbakan yine de uyardı: Hiçbir inanç yasalardan üstün değil. Şirketler, işyerindeki giysi kurallarını kendisi koyar..
Danimarka'da, İslam dünyasını ayağa kaldıran Hz. Muhammed karikatürlerinin ardından şimdi de türban tartışmaları ülkenin gündeminde. Ülkede Anayasa Günü kutlamalarına türban tartışmaları damgasını vurdu.

'HOŞGÖRÜLÜ OLUN'
Başbakan Anders Fogh Rasmussen konuşmasında, "Bırakın Müslüman kadınlar istedikleri gibi giyinsin, istediklerini yesinler" dedi. Rasmussen, başörtüsünün devletin karışmaması gereken özel bir konu olduğunu belirtti. "Bu hem özel hayat hem de kamusal alanda geçerlidir" diye konuştu. Rasmussen ülke halkına çağrıda bulunarak türban k o n u s u n d a hoşgörülü olmalarını istedi. Ülkede yaşayan Müslümanlara da, "Hiçbir dini görüş ve dini sembol Danimarka yasalarının üstünde değildir" diyerek seslendi. Danimarka'daki işverenlerin kendilerine ait işyerlerinde istedikleri kılık kıyafet yönetmeliğini de uygulayabileceğini de söyledi. Rasmussen'in bu çıkışı hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'nin "eğitim kurumları ve kamusal alanlarda başörtüsünün yasaklanmasını" talep etmesinin ardından yapması da büyük önem taşıyor.

'TOKALAŞMASIN'

Öte yandan Danimarka Yüksek Mahkemesi Başkanı başörtüsü konusunda önemli bir açıklama yaptı. Tolben Melchior, çok sayıda kadının avukat veya hâkim olmasının entegrasyonun sağlanmasında önemli olduğuna işaret etti ve "Erkek eli sıkmayan veya saçını göstermeyen biri hakim olamaz diye bir kural yoktur. Başını örtmek hakim olmaya engel değil. Önemli olan hakimin yeterli bilgiye sahip olmasıdır..." dedi.