kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Heyecan normal endişelenmeyin

PERVİN KAPLAN
Sınav öncesi uzmanlar öğrencileri heyecanın normal olduğu konusunda uyarırken, ailelere de "Çocuklarınıza destek olun" çağrısında bulunuyor..
Yıllardır ev, dershane, ev üçgeni arasında yaşamlarını geçiren ve "iyi bir liseye" girebilmek için kendi deyimleri ile "hayatlarının sınavı"na girecek öğrencilerin heyecan ve kaygıları sınava sayılı günler kala en üst düzeye ulaşmış durumda. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'deki öğrencilerde yüzde 70 oranında sınav kaygısı yaşanırken, bu oran ABD'li gençlerde yüzde 20. Uzmanlar sınavın "hayatın sonu" gibi algılanmasına karşı çıkıyor. Sınav kaygısını ve heyecanını azaltmaya gelince... Tüm uzmanlara göre bu duyguların yaşanması normal. Önemli olan heyecanın normal olduğunu, bu yüzden paniklememek gerektiğini bilmek. 14 yıldır öğrencileri OKS ve ÖSS'lere hazırlayan Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat sınava girecek adaylara "Bir parça kaygı yaşamak da en iyi performansı göstermede olumlu etki yapar" diyor. Ancak uyarıcı etkisi olan adrenalinin aşırı kaygı ile artmasının unutmayı ve fiziksel olarak da dengeyi bozduğunu hatırlatıyor.

TURLAMA TEKNİĞİ
Sınavda öğrencilere testteki çok kolay, kolay ve normal soruları 1. turda çözerek diğerlerini 2. tura bırakma olarak bilinen "turlama tekniği" kullanmalarını öneriyor. Polatdikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

KIRMIZI KALEM ALIN
* En zor soruları ikinci tura bırakın.

* Sınavda alıştığınız yönteme uygulayın. Sınava hazırlık sürecinde deneme sınavlarında soruları nasıl bir sırayla çözüyorsanız aynı sırayı kullanın.

* Soruları çözmeye en yi bildiğiniz dersten başlayın. Çünkü sınava başladığınızda heyecan düzeyiniz dikkat seviyenizi düşürebilir en başarılı olduğunuz dersten başlarsanız daha hızlı ve daha iyi bir sınav olur.

* Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmayın. Ancak sürekli saate bakmayıp bölüm aralarında kontrol edin.

* Çözemediğiniz soruların yanına soru işareti (?) koyarak bu soruları geçin. Burada kırmızı bir kurşunkalem kullanabilirsiniz yapamadığınız soruların başına kırmızı kalemle işaret koyabilirsiniz. Bu algınızı güçlendirir.

* Soru köklerinde verilen verilerin tümünü okuyun. Parantez içindeki ifadelere dikkat edin. Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat edin. Bu ifadelerin altını çizerek okuyun.

* Seçeneklerin de hepsini okuyun. Çeldiriciler doğru cevaba çok benzer.

* Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözün. Kalem kullanırsanız dikkat ve algı düzeyiniz çok yükselecek hata yapma olasılığınız azalacaktır.

SAĞLAMA YAPIN
* İşlemlerinizi düzgün yazarak yapın, sağlama yapın. Özellikle öğrenciler basit dört işlemlerde bariz hatalar yapmaktadırlar. Çözümleri en ince noktasına kadar yapmalısınız.

* Bulduğunuz ve doğruluğundan emin olduğunuz cevapları cevap kâğıdına biriktirmeden, hemen düzgün ve doğru şekilde işaretleyin. Toplu işaretlemeden kaçınınız. Cevaplarınızı optik forma ya tek tek ya da sayfa sayfa geçiriniz.

* Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat edin.

* Sınav süresini, sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendirin. Sınavdan erken çıkmanın bir getirisi olmadığını unutmayınız. nVakit kalırsa tekrar gözden geçirme yapın. Son kontrolü yaparken kalemi bırakınız çünkü kalem size yüzde yüz emin olmadığınız cevaplarınızı değiştirme baskısı yapabilir

* İlk verdiğiniz cevabın yanlış olduğundan emin değilseniz cevapları değiştirmeyin.

* Seçenekleri incelerken eleme tekniğini kullanın (Bu değil diyerek şıkları indirgeyin).

* Zihninizin dağılmasını önlemek bölümler arasında kısa iki üç dakikalık "sınav teneffüsü" verin. Bu zihninizin dinginleşmesini ve rahatlamasını sağlayacaktır.

* Dört yanlış cevap, bir doğru cevabı götürdüğünden doğruluğundan emin olmadığınız soruları boş bırakın.

* Sınavı parkurlara bölün. Her bölüm için belli bir süre kullanın. Son 20 dakikayı ise özel işaretler koyduğunuz ve bıraktığınız sorular için kullanın.
Haberin fotoğrafları