kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. Çiğdem Özkara

Epilepsi utanılacak bir hastalık değil

Pervin METİN / MERKEZ
İnsanlık tarihi kadar eski olan, akıl ve ruh hastalığıyla eşit tutulan epilepsi (sara) hastalığı, bundan böyle her yıl yapılan bilgilendirme kampanyalarıyla toplumun her kesimine anlatılacak..
Yaklaşık 10 yıl önce Meclis'in haziran ayının ilk haftası olarak kabul ettiği 'Epilepsi Haftası', Türk Epilepsi ile Savaş Derneği tarafından yeniden canlandırılıyor. 'Epilepsi ve Hukuk' konferansıyla başlayan kampanya çerçevesinde; hastaların askerlik, ehliyet ve evlilik gibi muaf tutulduğu sosyal ve hukuksal sorunlara değinilecek. Daha önce sadece doktorlara yapılan bilgilendirme toplantıları, artık halka indirilecek.

GİZLEMENİZE GEREK YOK
Organize edilen kampanyaların ana hedefi; epilepsinin dramatik belirtileri ve bulguları nedeniyle varlığından utanılan ve olumsuz etiketlenmelerden kaçınıldığı için gizlenen bir hastalık olmaktan kurtarmak. Bulaşıcı bir hastalık olmadığının vurgulandığı etkinlikler çerçevesinde, 10 Haziran'a kadar halka yönelik bilinçlendirme kampanyaları yapılacak. Türkiye'nin 14 farklı ilinde büyük yerel televizyonlarda yayınlanmak üzere hastalığı tanıtıcı bir belgesel bile hazırlandı. Tüm dünyada nüfusun yaklaşık yüzde 1'inin epilepsi hastası olduğuna dikkat çeken Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Özkara, şunları söylüyor: "Yüzde 1, hayli yüksek bir oran. İnsan beyni, epilepsi ya da sara hastalığı oluşturma potansiyeline sahip. Yani her insanda yaşamının herhangi bir anında epilepsi nöbeti ortaya çıkabilir. Ne yazık ki birçok hasta, toplumdan ve sosyal çevreden uzaklaşıp kendi içine kapanıyor. Damgalanmaktan çekiniyor ve sosyal izolasyon yaşıyorlar. Amacımız toplumu bu konuda bilgilendirmek."