kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Klarnette dünya markası 'Serkan Çağrı'

ASLI ÖRNEK GÜNAYDIN Fotoğraflar: KORKUT KALAYCI
Klarnet sanatçısı Serkan Çağrı adına yurtdışındaki Amati Denak firması bir klarnet üretti ve klarnete onun ismini verdi. Yakında piyasaya sürülecek klarnetle herkes 'Serkan Çağrı' markasını üfleyecek!..
Klarnet dendiğinde akla gelen ilk isimler, Selim Sesler ve Hüsnü Şenlendirici oluyor. Genç müzisyen Serkan Çağrı henüz bu listede yer almasa da, dünyada adına klarnet yapılan tek müzisyen unvanını taşıyor. 'Serkan Çağrı' model bu klarnet yakında tüm dünyada ülkemizi temsil edecek. Keşan doğumlu Çağrı, klarneti ilk kez 7 yaşında eline almış. Bir daha da hiç bırakmamış. Kendisi gibi klarnet çalan babası, önce oğlunun baba mesleğini yapmasını istememiş. Ancak adına klarnet üretilen usta bir müzisyene dönüştüğünü gördüğünde onunla gurur duymuş ve "Umarım bu klarneti Serkan Çağrı adına layıkıyla üflersin" demiş...

* Çok küçük yaşta klarnet çalmaya başlamışsınız... Klarneti 7 yaşında elime aldım ama profesyonel anlamda müziği öğrenmeye 20 yaşında İzmir'deki Ege Üniversitesi'nde başladım. 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda, kalan eğitimimi tamamladım. Daha sonra mezun olduğum okulda eğitimci oldum. Burada 3 yıldır klarnet eğitmeni olarak görev yapıyorum. Eğitmenlik dışında daha farklı hayallerim vardı aslında...

* Nasıl hayallerdi? Dünya'daki tüm müzisyenlerle birlikte konserler vermek mesela. Ama ben hem eğitmenlik yaptığım, hem de müzik piyasasında bulunduğum için çok mutluyum. Sadece okullu olsaydım belki bugün çok mutsuz olacaktım. Klarnetle ilgili sorunlarımı hep kendi başıma çözdüm. Bu anlamda destek aldığım çok isim yok ama feyz aldığım isimler arasında Ramazan Sayan var. Bu isim daha çok Almanya'da çalışmalar yaptı. Ama onun bana küçükken gönderdiği kasetleri taklit ederek kendimi dinleme yöntemiyle geliştirdim. Gençler bana göre çok şanslı çünkü klarneti öğrenebilecekleri bir adres var. Serkan Çağrı onlar için çok şeyler yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Ben kendimce bir metod geliştirdim ve onu gençlerle paylaşıyorum.

KLARNETİN KİTABINI YAZDIM

* Bu metodu biraz anlatır mısınız? 100 yıldır Türk kültüründe ve musikisinde klarnet var ama bunun hem alt kültürünü hem de üst kültürünü bilen adam olmadığı için ortaya koyamıyor. Bu görev bana kaldı. İlk defa Türkiye'de 'Sol Klarnet' kitabı tarafımca yazıldı. İkinci ve üçüncüsü için de çalışmalarımız sürüyor. Sadece Türkiye'den değil, dünyadan da insanlar, 'Lütfen bize bunu öğretin!' diye mesajlar yağdırıyor.

* Peki nedir sol klarnet? Sol klarnet sadece Türkiye ve Balkan ülkelerinde kullanılan bir çeşittir. Bizim dışımızda da kullanılmaz. Çünkü Türk müziğindeki ses sistemi bu klarnetin yapılış ölçüleriyle eşittir. 100 yıldır Türkiye'de var olan bu klarneti, yurtdışındaki bütün firmalar ve müzisyenler de 'Turkish Klarnet' olarak bilir. Şimdi Türkiye'de üretilen bu klarnetlere yurtdışındaki firmalardan Serkan Çağrı adına yine tasarımı benim tarafımdan uygulanan yeni perde eklentileri yapıldı. Bu klarnetler çok yakında dünya pazarına sunulacak. Adı da 'Serkan Çağrı' olacak. Amati Denak adlı firma tarafından piyasaya sürülecek.

TÜRKİYE'NİN GURURUYUM!

* Bu süreç nasıl başladı? Berlin'de yaşayan klarnetle ilgili tüm ihtiyaçlarımızı gideren Remzi Altıok'la düşüncemi paylaştım. O da teklifimi kabul ederek firmanın genel müdürüne iletti. Benden hemen çizim istediler. Derken firmanın 3 ustası 6 ay uğraştıktan sonra ilk örneğini yapıp, gönderdiler. Bu klarnete de 'Serkan Çağrı' adını verdiler. Firma geçtiğimiz günlerde Serkan Çağrı adına Berlin'de bir ödül gecesi düzenlendi. Sertifikasını bize takdim ettiler.

* Babanız bunu nasıl değerlendirdi? İlk duyduğunda tebrik etti ve "Umarım bu klarneti Serkan Çağrı adına layıkıyla üflersin" dedi. Türkiye'de bu belki bir haber olmaz ama olması gerekir. Çünkü ben bu anlamda ülkenin gururuyum. Türkiye'yi temsil ettim. Bu klarnetler tüm dünyaya dağıtılacak. Bu firmalar hemen her isteyene tescil vermiyorlar. Benim bugüne kadar yaptığım bütün işlere baktılar.

* Peki bu klarnetlerden kaç tane üretilecek? Firmanın broşürlerinde 'Serkan Çağrı' model olacak. Klarneti de isteğe göre çoğaltacaklar. Türkiye'de sol klarnetlerden 15 tane üretiliyorsa 7'si 'Serkan Çağrı' modeli olacak. Bunun temsilciliğini şimdi almak üzereyiz. Türkiye temsilini de biz yapacağız.