kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Peynir yüzünden!..

Sayılar, veriler, istatistikler, yüzdeler... Bunları haberlerde çizelgeler halinde verirken hatalar yapıyoruz. KDV oranlarıyla ilgili bir çizelge SABAH'ın esnaf okurunu 'şaşırttı'.
Gazetenin geçen haftaki sürmanşetlerinden birinde tüketiciyi yakından ilgilendiren KDV İniyor Takipçisiyiz başlıklı bir haber vardı.
Haberin spotunda şunlar yazılıydı:
"Yarından itibaren et, süt, çay, çorba, pek çok üründe KDV yüzde 18'den 8'e iniyor. SABAH tekstilde olduğu gibi gıdadaki indirimi de izleyecek. Vergi indiriminin marketler ve kafelerde tüketiciye yansıyıp yansımadığını duyuracak."
Spotun hemen yanıbaşına bir de İndirim Nasıl Yansıyacak? başlıklı çizelge konmuştu.
Burada beyaz peynir, et, kuru fasulye, kola ve süt indirimlerinin hangi miktarlarda olacağı yüzde 18 ve yüzde 8 sütunları açılarak belirtilmişti.
SABAH yansımaları duyurmaya başlayamadan gazetenin esnaf okurları tepkilerini bol bol yansıttı aynı gün.
"Kardeşim" diye söze başladı bir market sahibi. "Et, beyaz peynir ve kuru fasulyede KDV zaten yüzde 8! Siz şimdi bir de buraya daha ne kadar fiyatların azalacağını da yazıp okuru yanıltmışsınız. Şimdi gelip bizden hesap soracaklar, durduk yerde bizi müşteriyle karşı karşıya getirmeyin yahu!"
Buna benzer sitemleri duyduk durduk o gün.
Tepkiler haklıydı.
Ekonomi Servisi de hatayı erkenden farketmişti.
Şu açıklamayı okurlarımızla paylaşmak istediler:
"KDV oranlarına ilişkin haberde kuru fasulye, et ve beyaz peynirin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e ineceğine dair bir ifade kullanılmıştır. Oysa bu üç ürünün KDV'si süregelen uygulamada da, yüzde 8'dir. Dolayısıyla bu ürünlerin fiyatlarında bir değişikliğe gidilmesi söz konusu değildir. Bu konudaki yanılmamızda Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu'nun haberi hazırlama aşamasında bize göndermiş olduğu KDV oranı düşürülen ürünler listesinin etkisi büyük olmuştur. Ancak biz de burada yer alan ürünleri başka kaynaklardan da yeterince kontrol etmediğimiz için söz konusu hata ortaya çıkmıştır. Bu önemli hata için Ekonomi Servisi olarak okurlarımızdan özür dileriz."
Grafik çizelgelere son zamanlarda okur eleştirileri artmış durumda.
İlgili servislerin bilgisine sunulur.
Ki, hataların önü kesilsin,