kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Ne zararsız ne kesin ölümcül

BAZI gazetelere de yansıyan "zehirli örümcek paniği" haberlerine SABAH da yer verdi. Ama biraz farklı olarak, "yatıştırıcı" bir açıdan...
Katil Örümcek Zararsız Çıktı başlıklı haberde, ünlü isimlerin evlerini ilaçlayan ziraat mühendisi Derya Ulaşoğlu'nun, bir evde rastladığı "segestria florentina" adlı örümceğin 20 dakikada insanı öldürdüğü yolundaki iddiası, bir bilim adamı tarafından yalanlanmaktaydı.
Ulaşoğlu, SABAH Okur Temsilcisi'ne başvurarak okurların doğru bilgilenmesi için bir açıklama sundu.
Kısaltarak aktarıyorum:
"Bugünkü gazetede benim görüşüm doğrultusunda segestria florentina örümceğinin zehirli olmadığı yazılmıştır. Bu doğru değildir. Görüşüm tam ifade edilmemiştir. Evet bu örümcek 20 dakika veya 2 saat içinde öldüren türler arasında değildir, ancak segestria örümcekleri ciddi zehirlenme vakaları oluşturan 100 kadar tehlikeli tür listresinde yer almaktadır. Florentina türünün biyolojisi hala bilinmemekle birlikte, bu tür çocuklar, yaşlılar ve hastalar için tehlikeli olabilir."
Yorum: Haberde Türkiye'nin önde gelen örümcek uzmanlarından Prof Abdullah Bayram'ın "iddia abartılı, bu tür sadece ateş ve lezyon yapar" ifadesine yer verilmiş. Ayrıca Ulaşoğlu da haberde "ben 20 dakikada öldürür demedim" diyor.
Öyleyse problem nerede?
Problem başlıkta .
Yani, örümcek 'zararsız' değil.
(Ama 20 dakikada garantili öldürücü de değil. Zehirli. Öldürme ihtimali düşük, ama sıfır değil. Dolayısıyla riskli.)