kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Havyarda vergiyi düşüren Maliye otobüs bileti, emziğe 'lüks' dedi

RAHİM AK
Daha önce elmasın, incinin vergisini sıfırlayan hükümetin yaptığı son KDV indirimi ile havyarın da vergisi yüzde 8'e inerken, köylünün yaktığı tezeğin, belediye otobüsü biletinin, çocuk emziğinin, bisikletin vergisi yüzde 18'de kaldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Havyarda vergiyi düşüren Maliye otobüs bileti, emziğe 'lüks' dedi
Seçimler yaklaşırken hükümet, çeşitli gıda ürünlerinde ve otellerde katma değer vergisi (KDV) indirimine giderken, halkın kullandığı birçok üründe vergi aynı kalınca ortaya ilginç çarpıklıklar çıktı. Örneğin, havyarın, yüzde 18 olan KDV oranı, 10 puan aşağı çekilerek, yüzde 8'e indirildi. Buna karşılık tezek ve gübrenin yüzde 18 olan KDV oranı, değiştirilmedi ve yüzde 18'de bırakıldı. Böylece dar gelirlinin ısınmak için kullandığı tezek, odun, kömür, öğrencilerin belediye otobüsüne binmek için aldıkları bilete ödedikleri ücret, tükenmez ve dolma kalem, çocuk emziği ve bisikleti için lüks tarifeden vergi alınır hale geldi. Gıda ve tekstil ürünlerinde yüzde 8'e inen KDV, halkın günlük olarak kullandığı birçok üründe de yüzde 18 olarak varlığını koruyor.

ELMASA YOK EMZİĞE VAR
Daha önce de pırlanta, elmas, yakut ve incinin KDV'si yüzde 18'den yüzde sıfıra indirilmişti. Yani şu anda, çocuk emziği, çocuk bisikleti için yüzde 18 vergi ödenirken pırlanta, elmas, zümrüt için ödenmiyor. Vatandaş sabah kalkıp traş olduğu traş sabununa, traş makinesine, el sabununa, jilete, şampuana, yüzde 18 KDV ödüyor. Vatandaş günlük kullandığı her türlü beyaz ve kahverengi eşya için yüksek vergi ödüyor. Buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesinin yanı sıra sobadan, bilgisayara ve toplu iğneye kadar yine yüzde 18 vergi alınıyor. Mutfakta kullanılan tencere ve tava, su ısıtıcısı, (kettle) bardak, tabak, çatal, kaşık bıçak, tuzluk, biberlik de KDV'si en yüksek ürünler arasında. Vatandaşın sürekli kullandığı ve hemen herkesin satın aldığı gözlük ve saat ile cep telefonu da aynı tarife ile yüzde 18 vergiye tabi olan ürünler arasında.

HALKA MI SEKTÖRE Mİ YARIYOR?
Öte yandan hükümetin vergi indirimlerine gittiği mücevherat, gıda ve tekstil gibi ürünlerin genellikle baskı unsuru olan sektörlerin üretip sattığı mallar olması ise dikkat çekiyor. Tüketici dernekleri indirimlerin halka yansıtılması konusunda sürekli uyarılarda bulunurken hükümet tarafı vergi indirimleriyle hem halkın temel tüketim mallarına daha ucuza ulaşmasını hem sektörlerde yaşanacak canlılıkla ekonomik haraketlilik yaratmayı hedefliyor.